Pénz- és tőkepiac

Csúcson az árfolyamok

Magukra találtak a börzék – legalábbis az árupiaci árfolyamadatok és a régiós részvénytőzsdék alakulása is optimizmusra adnak okot.

A BUX nyolc hónapos rekordszintre emelkedett tegnap, a kőolajat héthavi csúcson, 71 dollár fölötti áron adják, hasonlóképpen alakul a főbb ipari fémek, a réz, a cink és a grafit árfolyama is. Kína eredményeivel magyarázza a feltörekvő piacok szárnyalását Mark Mobius, a Templeton Asset Mana-gement elnöke.

A feltörekvő piaci eszközök március eleje óta szárnyalnak, az MSCI mutató 66 százalékot emelkedett ez idő alatt. Itthon kiemelkedően szerepeltek a gyógyszergyártók papírjai tegnap, amelyek korábban a hozamkörnyezet miatt általában nyomott árakon forogtak.

A tőzsdezárást követően, kora este a pénzügyi tárca közleményben tudatta, hogy továbbra sem válik meg Richter-beli tulajdonrészétől. A szeptemberben lejáró, a Richter részvényeire átcserélhető kötvények ellenértékét készpénzben fizeti meg.

A forint ugyanakkor még jó ideig nem szabadul a gyengülési fenyegetettségtől. Erre tett utalást Simor András jegybankelnök is, aki szerint „nagyon rizikós” lenne most csökkenteni a jelenleg 9,5 százalékos alapkamatot, mert az súlyosbítaná a gazdasági válságot, előbb meg kell várni, hogy stabilizálódjon az ország kockázati értékelése. 

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

árfolyamok BUX börzék árupiac
Kapcsolódó cikkek