Pénz- és tőkepiac

Hatnak a kamatakciók

Már csak minden ötödik számlaforintjukat nem dolgoztatják a háztartások

Több mint hét százalékponttal, húsz százalék környékére csökkent a lekötetlen tételek aránya a lakossági ügyfelek betétein belül – derül ki a legfrissebb jegybanki statisztikákból.

A változás egyértelműen az ősszel megváltozott kamatkörnyezettel és a banki forráséhséggel magyarázható, hiszen a még mindig két számjegyű betéti kamatok mozgósítható pénzük lekötésére ösztönzik a háztartásokat.

A Világgazdaságnak nyilatkozó bankok szerint jól látható jelei vannak a megtakarítások átrendeződésének is: akad olyan hitelintézet, amelynél a folyószámlabetétek aránya már mindössze tíz százalék környékén mozog. A banki vezetők szerint ráadásul tartós lehet a most kialakult helyzet, hiszen a nagyjából 160 százalékos hitel/betét aránnyal dolgozó magyar hitelintézeti szektornak minden lehetséges forrásra szüksége van, akár még bőven a feletti áron is.

A lekötött betétek állományának további növekedése ugyanakkor korlátozott, az utóbbi hónapok bővülési üteme nem tartható fenn, hiszen a rendelkezésre álló jövedelmek csökkenése közepette már csak csekély mértékben tudják gyarapítani megtakarításaikat a háztartások.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Betéti kamatok kamatok lakossági megtakarítások betétek
Kapcsolódó cikkek