Pénz- és tőkepiac

Lettország pénzügyi helyzete javulhat

Mindenképpen el akarjuk kerülni a lett valuta, a lat leértékelését - nyilatkozta az EU bizottsága nevében szerdán Joaquín Almunia pénzügyi biztos. A lat árfolyamának az euróhoz való kötöttségéről meggyőzi majd a piacokat az IMF és az EU elhalasztott hitelfolyósításának újraindítása - tette hozzá Almunia és kijelentését követően a lett pénz euróárfolyama 2008. májusa óta a legerősebbé vált.

A lat euróhoz rögzített árfolyami állapota megmarad mindaddig, amíg Lettország be nem lép az euróövezetbe - jelentette ki Valdis Dombrovskis miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a csatlakozás 2013-ban megtörténhet. Feltételként a kormány stabilizációs programjának megvalósítását nevezte meg.

Kedden a balti ország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy megkapja az IMF-hitel következő részletét, miután a kormány megállapodott a szociális partnerekkel az új takarékossági programról. Valdis Dombrovskis miniszterelnök keddi tájékoztatása szerint a tervek alapján az idén 500 millió lattal, hozzávetőleg 987 millió dollárral csökkentik a költségvetési kiadásokat, ami a bérek és a nyugdíjak megnyirbálását eredményezheti. Remélhető, hogy ennek köszönhetően Riga hamarosan lehívhatja az IMF-hitel március óta visszatartott 200 millió eurós részletét.

Ezzel az ország elkerülheti az államcsődöt és a lat leértékelését. Almunia, aki szerdán Brüsszelben találkozott Dombrovskisszal, kívánatosnak tartaná, ha a lett kormány 2010-re is egy hasonló 500 millió lat értékű kiadáscsökkentésre kötelezné el magát. A lett valuta árfolyama hétfőn már mintegy négyhavi csúcsot ért el az euróhoz képest, egyszeri erősödésének mértéke pedig több mint másfél éves rekordot hozott.

A lat látványos erősödése akkor a lett jegybank beavatkozásainak volt köszönhető. A lett gazdasági vezetés egyébként nem utolsó sorban azért akarja elkerülni a leértékelést, hogy az IMF további támogatására számíthasson. Ellentmondó hírek jelennek meg, mennyit is költött összesen a lett központi bank az idén a szűk árfolyami sávba kényszerített lat megtámogatására, de a Reuters hírügynökség a napokban 907 millió eurót említett, legnagyobb összegként.

IMF lat Lettország költségvetési kiadás
Kapcsolódó cikkek