BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig tesz félre a magyar

A magyar lakosság közel háromnegyedének még mindig nincs pénzügyi vagyona, és ez az arány jelentősen meghaladja a régiós átlagot – derül ki a GfK csoport legfrissebb, ez év tavaszán készített felméréséből.

A válság ugyanakkor jótékonyan hat a statisztikára, hiszen a GDP-arányos megtakarítás lassan emelkedésnek indult. A jövőbeli kilátásokat illetően egyértelműen a magyarok a legpesszimistábbak a térségen belül: 57 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben jóval kevesebbet takarít meg, mint eddig, ezzel szemben Kelet-Európában a sokkal kevesebb megtakarításra számítók aránya „csak” 43 százalék volt tavasszal.

A hagyományosan konzervatív – leginkább a betétekre építő – hazai megtakarítási attitűd gyökeres átalakulására pedig rövid távon nincs is esély: a befektetésialap-kezelők ernyőszervezete szerint ahhoz, hogy megint jelentősebb mennyiségű pénz áramoljon erre a területre, egy legalább féléves emelkedő tőkepiaci időszak és a betéti kamatok látványos csökkenése szükséges.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.