BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankkódex készül a devizahitelezés szabályozására

Kódexet dolgoznak ki a bankok a devizaalapú hitelezés szabályozására - tudta meg a Népszabadság.

A lap információi szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már meg is küldte véleményezésre a Magyar Bankszövetségnek az önszabályozáshoz kapcsolódó viselkedési kódex első verzióját. Értesülésüket a jegybank részéről is megerősítették.

Elmondták: jelenleg a munkaanyaggal kapcsolatos szakértői egyeztetések zajlanak, az MNB azonban reméli, hogy minél hamarabb létrejöhet egy kölcsönösen és széles körben elfogadható, a pénzügyi stabilitást elősegítő önszabályozási kódex. A fejleményekkel kapcsolatban a bankszövetségnél egyelőre csupán annyit kívántak mondani, hogy megkapták a jegybank javaslatait, melyeket a következő napokban egyeztetnek a bankokkal - írja a Népszabadság.

Mint ismert, Simor András jegybankelnök másfél hete egyeztetésre hívta a legnagyobb kereskedelmi bankok vezetőit. A megbeszélésen elsősorban a felelős hitelezés erősítéséről, a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok mérsékléséről volt szó. A résztvevők megállapodtak abban, hogy közösen dolgoznak ki olyan szabályokat, amelyek eredményeként a forinthitelek a jelenleginél versenyképesebbek lehetnek a devizaalapú kölcsönökkel.

Mint arról a VG Online korábban már beszámolt, a K&H Bank július 3-tól felfüggesztette a lakossági devizaalapú hitelek befogadását, köztük a devizaalapú lakáshitelekét is.

A K&H Bankon kívül más nagybank nem állítja le a lakossági devizahitelezést: az Erste, a Budapest Bank, az OTP és a CIB Bank is folytatja eddigi gyakorlatát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.