Pénz- és tőkepiac

Emelkedő nyersanyagárakra számítanak a jövő héten

Pénteken tovább közelített a 70 dolláros értékhez a nyersolaj ára, a rézár pedig kilenc hónapja legmagasabb szinten is volt az eurózóna kedvező adataira. Ennek alapján a szakértők azzal számolnak, hogy a jövő héten tovább emelkedhetnek a nyersanyagárak.

A nyerscukor ára három éves csúcson zárt pénteken New Yorkban arra a várakozásra, hogy India jelentős cukorimportra kényszerül. A napokban felerősödött az a várakozás, hogy a globális gazdaság fordulópont előtt áll, miközben belátható időn belül alacsonyak maradnak a kamatok és továbbra is nyomás alatt áll a dollár. Mindez kedvez a nyersanyagárak további emelkedésének - mondta az Alaron Metals Services egyik elemzője.

A 19, alapvetően amerikai határidős nyersanyagpiac mozgását összegző Reuters-Jefferies CRB index pénteken 0,25 százalékkal emelkedett, a héten pedig mintegy három százalékkal. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfaja hordónkénti ára pénteken 89 centtel 68,05 dollárra nőtt hordónként New Yorkban. Ez július 1-je óta a legmagasabb záróár volt. Az olajár július 14-e óta gyakorlatilag folyamatosan nő, azóta több mint 14 százalékkal drágult.

A nyersanyagok árának pénteki további emelkedését az a felmérés alapozta meg, hogy az eurózóna az év közepén túljut a mélyén és az ipari termelés stabilizálódni kezdett. A kedvező kilátást beárnyékolta ugyanakkor, hogy a második negyedévben a vártnál nagyobb ütemben csökkent a brit Kedvezőtlen jel az is, hogy a Michigan egyetem júliusi végleges fogyasztói bizalomindexe április óta legalacsonyabb szintre hanyatlott.

Pénteken a nyerscukor ára a legnagyobb forgalmú, októberi határidőre 0,17 centtel 18,43 centre nőtt fontonként (=45,36 dekagramm) az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i Futures jegyzésében.

A rézár ugyan minimálisan csökkent pénteki záráskor - az előző naphoz képest -, miután napközben kilenc hónapja legmagasabb szintre emelkedett, de így is négy százalékos drágulással fejezte be a hetet a New York-i fémrészlegében (COMEX).

A szeptemberi rézár 0,20 centtel (0,08 százalékkal) 2,5220 dollárra gyengült fontonként pénteken. Idén eddig közel 80 százalékkal nőtt a réz ára annak a hatására, hogy jelentős vásárlásokat hajtott végre a gyors gazdasági növekedést felmutató Kína, amely a világ legnagyobb rézimportőre. A LaSalle Futures Group egyik elemzője szerint a rézár rövid időn belül elérheti a fontonkénti 2,75 dollárt.

Ezt azonban nagyban befolyásolja majd, hogy a jövő héten milyen amerikai makrogazdasági adatok látnak napvilágot. Az Egyesült Államokban a jövő héten ismertetik az új építésű lakások eladására és a tartós cikkek rendelésállományára vonatkozó legújabb havi adatot, tovább a második negyedévi amerikai GDP-alakulásra vonatkozó első hivatalos becslést.

COMEX Reuters-Jefferies CRB index olajár rézár WTI ICE olaj nyersanyagár
Kapcsolódó cikkek