Pénz- és tőkepiac

Megintette a gyorskölcsönöket nyújtó Athlont a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az Athlon Zrt.-nél lefolytatott célvizsgálat, illetve adatszolgáltatás alapján ma határozatban kötelezte a társaságot: 45 napon belül maradéktalanul feleljen meg a saját tőke minimális mértékére vonatkozó jogszabályoknak, s ennek keretében biztosítsa a megfelelő működési feltételeket az üzletileg megbízható, stabil tulajdonosi joggyakorlás érdekében. Az Athlonnak a továbbiakban napi adatszolgáltatást is teljesítenie kell - áll a PSZÁF lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Felügyelet kötelezte a társaságot: tegyen eleget a jogszabályi előírásoknak az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj számítása, kereskedelmi kommunikációjában a feltüntetett referencia THM számítása, a pénzügyi szolgáltatási tevékenység ügynök igénybevételével történő végzése, a számvitelre, a felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettségére, s a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó szabályzatára vonatkozó jogszabályi előírások teljesítése során.

A felügyeleti intézkedésekre azért került sor, mert az Athlon tulajdonosai közti viták miatt elmaradt a társaság tőkehelyzetének rendezése, annak saját tőkéje ismételten elmaradt a minimális jegyzett tőkétől. A társaság hirdetménye szerint „2009. július 8. napján csődeljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz.” Ennek célja a „fizetési haladék igénybe vételéhez szükséges hitelezői egyetértés megszerzése.”

A csődeljárás alatt a korábban megkötött lakossági gyorskölcsön-szerződések feltételei, futamidői változatlanok maradnak, nem módosulnak. A kihelyezett hitelek törlesztő részleteit az ügyfeleknek az eddig megszokott rendben kell visszafizetniük. Késedelmes teljesítés vagy a fizetés elmaradása esetén a társaság – a szerződés, illetve a jogszabályok alapján – késedelmi költségeket róhat ki az ügyfélre, adatait felhelyezheti a banki adóslistára vagy végrehajtást kezdeményezhet ellene. Az Athlon Zrt. kizárólag gyorskölcsönök nyújtására rendelkezik tevékenységi engedéllyel, betétgyűjtéssel nem foglalkozik.

athlon PSZÁF felügyelet hiteldíj pénzügyi szolgáltatási tevékenység thm
Kapcsolódó cikkek