Pénz- és tőkepiac

"Oroszországból szeretettel" – Kommunikációs csata a Mol ellen

"Oroszországból szeretettel" - sajtóértesülések szerint tegnap tárgyalásokat folytatott a Mol és a Rusznyeft a ZMB mező kapcsán – írja a Cashline iránytűje.

Az orosz hatóságok ugyanis arra szólították fel korábban a két céget, hogy rendezzék az olajkitermelés során keletkező földgáz sorsát (amelynek nagy részét eddig nem használták fel, ez pedig a kitermelési engedély elvesztéséhez vezetett volna). Ezért a mostani tervek szerint a két cég egy gázturbinát építene, amely a földgáz felhasználásával áramot állítana elő.

A beruházás költsége 25 millió dollár körül lehet, ennek vélhetően a felét kellene állnia a Molnak. Ez a magyar társaság idei évre vonatkozó beruházási keretének nagyjából 1 százalékát emésztené fel, amely nem jelentős összeg.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a ZMB mezővel kapcsolatos orosz hatósági lépések is annak a kommunikációs csatának a részét képezik, amelyekből a Szurgutnyeftegas már adott ízelítőt. Az orosz fenyegetettség bizonytalanságot jelentő faktora mellett így továbbra is életben maradhatnak az esetleges felvásárlási spekulációkról.

Ami az amerikai piacok helyzetét illeti: az eddigi makroadatokból (ezt a tegnap leading indicators index is igazolta) a következő látszik: egyes régiókban, illetve szegmensekben a rekord alacsony szinten lévő készletek nagyon enyhe növekedést mutatnak, amihez társul a feldolgozóipar és az ipari termelés minimális javulása is.

Ez azonban olyan mértékű, hogy egy 3 éves időtávot felölelő grafikonon ez csak nyomtatási hibaként tűnik fel az óriási zuhanás után. Az adósságban nyakig úszó fogyasztók determinálják a további kimenetet: vagy újabb zuhanás a reálgazdaságban vagy nagyon hosszú stagnálás, esetleg évekig tartó minimális ütemű emelkedés. Azt viszont már megtapasztaltuk az elmúlt években, hogy a piac nagyon hosszú ideig képes tévedni a rövid távú likviditástól hajtva.

Rusznyeft szurgutnyeftegas ZMB földgáz Mol makroadat
Kapcsolódó cikkek