Pénz- és tőkepiac

A Citi több európai lakossági üzlettől megválik

Vikram Pandit vezérigazgató közlése szerint a Citigroup húsz, a lakossági üzletágban tevékenykedő részlegének tevékenységét szünteti meg, közülük több Európában működő részleg található.

A szingapúri Business Times-nak adott interjújában Vikram Pandit úgy fogalmazott: a karcsúsítás azért a lakossági üzletágat érinti, mert ezek kevésbé erőteljesek üzleti szempontból és itt kevés a finanszírozási lehetőség – idézi a Citigroup vezérét a Reuters.

A pénzintézet vezetője rendkívül erősnek nevezte cége pénzügyi helyzetét az elsőbbségi részvények normál papírokra történő cseréjét követően. A New York-i székhelyű vállalat júliusban döntött arról: 32,8 milliárd dollár értékű elsőbbségi részvényt vált át normál részvényre. Az amerikai kormány 25 milliárd dollárnyi cseréjét bonyolítja le és 34 százalékos tulajdonrészével a Citi legnagyobb tulajdonosa.

A Citigroup számos támogatás kapott az államtól, beleértve egy 45 milliárd dolláros segélyt a TARP keretében. A cég az elmúlt negyedévben 4,8 milliárdos profitról számolt be, igaz, az eredményen nagyot dobott a Smith Barney eladása. A tranzakció nélkül a pénzintézet 3,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelt volna el.

Vikram Pandit hangsúlyozta: keményen dolgoztak a múlt évben: eszközkészletük 25 százalékkal, kockázatos állományaik ennél is nagyobb mértékben csökkent. A Citi egy év alatt 16 milliárd dollárt faragott le költségeiből.

részvény Citigroup lakossági üzletág TARP Citi
Kapcsolódó cikkek