Pénz- és tőkepiac

A svájciak 75, a magyarok 21 százaléka fizet időben

Ügyfeleik viszonylag magas fokú fizetési hajlandósága következtében a svájci és németországi vállalatok jobb helyzetben vannak. – állapította meg az ‘Európai fizetési szokások’ című EOS felmérés: az információ-, hátralék- és kintlevőség-kezelési szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi EOS Csoport a független piackutató intézettel, az Ipsos-szal együttműködésben elvégzett felmérése során 1200 vállalatot kérdezett meg öt európai országban.

A határidőre teljesített fizetések aránya Svájcban 75%, Németországban 77%. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban csak a számlák 59%-át rendezik időben, Bulgáriában ez az arány 53%, Magyarországon pedig 21%.



A felmérésben részt vevő vállalatok átlagosan 31 és 33 nap közti fizetési határidőt szabnak meg ügyfeleiknek.

Németország e tekintetben kivétel: ott az átlagos fizetési határidő jóval rövidebb, mindössze 25 nap. A késedelmes fizetések egyik lehetséges következményeként az érintett cégeknél likviditási problémák jelentkezhetnek. A késve beérkezett fizetések következtében felmerülő vagy behajthatatlan követelésekből eredő veszteségek miatt nagyjából minden harmadiknál magyar vállalatnál (29%) fordultak már elő pénzforgalmi gondok.

A késedelmes fizetések nem jelentik feltétlenül azt, hogy a cégeknél nagy a kétes kintlévőségek aránya: a britek jelentős része (59%) például egyszerűen csak elfelejti időben rendezni a számláit.

Ugyanakkor a brit vállalatok – a svájci cégekhez hasonlóan – kintlévőségeiknek pusztán 1,4%-át kénytelenek veszteségként leírni. Ez a felmérésben részt vevő nemzetek közül a legalacsonyabb arány. Más országokban a cégek jóval nagyobb behajthatatlan követelésből eredő veszteségről számoltak be: a magyar vállalatoknál ez az arány 5,3%, Bulgáriában 4%, Németországban pedig 2,1%.

A válaszadó cégek a felmérésbe bevont országok mindegyikében meglehetősen borúlátóan nyilatkoztak a jövőt illetően: jelentős részük – 49% – arra számít, hogy a következő két évben romlani fog partnereik fizetési fegyelme. A megkérdezett vezetők többsége (82%) úgy véli, növekedni fog a fizetésképtelenné váló magánszemélyek és vállalkozások száma.

vállalat Németország svácj fizetési határidő Magyarország
Kapcsolódó cikkek