Pénz- és tőkepiac

"Egy látszólag egészséges ország így válhat nyomorékká"

A jelenlegi gazdasági válság rámutatott az Európai Monetáris Unió (EMU) két alapvető problémájára. Az egyik az államháztartás fenntarthatóságát érinti, a másik az, hogy a makrogazdasági politika koordinálásának elégtelensége divergenciát okozott az euróövezeten belül, s ez magának az eurónak a létezését is veszélyezteti.

Vannak országok, amelyeknél az államháztartás még tavaly is egészségesnek látszott, mostanra azonban súlyos fiskális nyomás alá kerültek. Írországban az államadósság GDP-hez viszonyított aránya 2010-ben eléri a 80 százalékot, holott az Európai Bizottság éppen egy évvel ezelőtt még azt jósolta, hogy 30 százalék alá fog süllyedni – írja a Világgazdaságban Sebastien Dullien, a Berlini Műszaki Egyetem közgazdaságtan-professzora és Daniela Schwarzer, a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Intézetének kutatója.

Hasonló a helyzet Spanyolországban, ahol az eleve alacsony adósság/GDP mutató további süllyedését várták, ehelyett viszont az arány várhatóan megduplázódik a 2007–10 közötti időszakban, és eléri a 60 százalékot.

Az EU felügyeleti rendszere nem volt alkalmas ilyen fejlemények előrejelzésére, mégpedig azért, mert elhanyagolták egy kritikus változónak, a magánszektor adósságdinamikájának a követését.

Tekintettel a bankválság óriási költségeire, a kormányok arra kényszerülnek, hogy átvegyék a pénzintézeti szektorban fennálló tartozásokat, amint az meg is történt Nagy-Britanniában és Írországban. Ugyanez történik akkor, amikor kulcságazatok nagyvállalatai kerülnek fizetésképtelenség közelébe. Egy látszólag makkegészséges államháztartású ország így válhat egyik napról a másikra fiskális nyomorékká.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

EMU GDP Európai Bizottság államháztartás bankválság stabilitási paktum Európai Monetáris Unió
Kapcsolódó cikkek