Pénz- és tőkepiac

Fogamzásgátlóba fektetett egy katolikus bank

A római katolikus Pax Bank bocsánatot kért azt követően, hogy beismerte: harcászati eszközöket, dohánytermékeket és fogamzásgátló szereket forgalmazó cégekben vásárolt részvényeket.

A BBC a Der Speigel című hetilapot idézte, amely kideritette, hogy a Pax bank 580 ezer eurót (155 millió forint) fektetett be a BAE Systems brit fegyverforgalmazó cégbe.

További 160 ezer eurót (42,6 millió forint) költött a Wyeth születésszabályozó szereket forgalmazó vállalatba és további 870 ezer eurót (232 millió forint) dohányvállalatokba. A bank bocsánatot kért magatartásáért, amely "nem volt összhangban az etikai normákkal."

Az ügy érdekessége, hogy a bank korábban etikus befektetési lehetőségeke hirdetett, melyekben hangsúlyozta, hogy azok nincsenek kapcsolatban dohányvállalatokkal vagy a hadiipari résztvevőivel, sem olyan cégekkel, amelyek a katolikus normákkal nem összeegyeztethetően viselkednek.

A pénzintézet szóvivője közölte: azonnal és az ügyfeleknek okozott kár nélkül javítják hibájukat. A bank közlése szerint belső vizsgálatai során nem észlelte a problémákat és megköszönte az újságíróknak, hogy felszínre hozták az ügyet.

részvény Bank fogamzásgátló katolikus fegyver
Kapcsolódó cikkek