Pénz- és tőkepiac

Bedőlő cégek - Egyre nehezebb a tartozások behajtása

Számos nehézséggel kellett a hazai követeléskezelési piac szereplőinek szembenézniük az idén, hiszen a globális pénzügyi válság következtében ugrásszerűen megnőtt a lejárt követelések száma, miközben a behajtás egyre nehezebbé vált.

„Fokozatosan növekvő ügyátadási tendenciát látunk, ezzel együtt azonban a sikeresség szinte minden területen romlott, párhuzamosan az adósok fizetőképességének a csökkenésével” – adott helyzetképet Thummerer Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnöke, az EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft. ügyvezetője.

Kihívásokban nincs hiány, hiszen idesorolja a növekvő megbízási volument, ám ennél nagyobb feladatnak tekinti a behajtások sikerességének növelését, de legalábbis a csökkenés megállítását. „A követeléskezelő cégek – így a Sigma Zrt. is – kalkuláltak a fizetőképesség romlásával, amelynek mértékét 10 százalékosra prognosztizálták” – mutatott rá Pongrác László, a Makisz alelnöke, a Sigma cégcsoport vezérigazgatója.

A várakozásokkal szemben ugyanakkor ez a romlás már az év első negyedében bekövetkezett, a mostani prognózisok éves szinten 20 százalékos lejtmenetről szólnak. Az Intrum Justitia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója, Felfalusi Péter némely területen ennél is nagyobb, 30 százalékos romlást érzékel a behajtás sikerességében a fogyasztói piacon (nagy értékű, régebbi követelések esetében).

Ám ami számára is meglepetést jelentett: mindez nem az első, hanem a második fél évet jellemezte. „A magánszemélyek mostanra élték fel a tartalékaikat” – hangzik a magyarázat. A kereskedelmi cégeknél azonban ennél szerényebb mértékben, 15 százalékkal romlott a behajtás sikeressége, ennek hátterében Felfalusi Péter szerint az húzódik meg, hogy a szegmens a körbetartozások miatt már korábban is „több sebből vérzett”, éppen ezért a problémás ügyfelek száma nem most ugrott meg igazán.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

fizetésképtelen Intrum Justitia Sigma követeléskezelő körbetartozás behajtás EOS KSI
Kapcsolódó cikkek