Pénz- és tőkepiac

Egyoldalú szerződésmódosítások: a bankok tág mozgásteret adnának maguknak

A felügyeleti elképzelésekre válaszul a bankszövetség kidolgozta saját javaslatait a banki magatartáskódexre. A bankok továbbra is tág mozgásteret adnának az egyoldalú szerződésmódosításoknál.

A Magyar Bankszövetség tegnapi elnökségi ülése - hosszú vita után - végül elfogadta azt a banki szakértők által kidolgozott javaslatot, amely a szervezet szerint az alapja lehet az egyoldalú szerződésmódosításokat korlátozó magatartáskódexnek - értesült a Népszabadság.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az új előírásokat napokon belül el is kezdik alkalmazni a hitelintézetek, sőt. A piaci szereplők és a felügyeleti szervek elképzelései közötti különbségeket elnézve még az is kétséges, hogy a hónap során sikerül eljutni a piszkozatoktól a tisztázatig - miközben az eredeti menetrend szerint szeptember elejére össze kellett volna állnia a kódexnek.

A bankszövetségi munkaanyagból a lap értesülése szerint azok a PSZÁF-javaslatok maradtak ki, melyekről a banki szakértők úgy gondolták, hogy azokhoz a vonatkozó jogszabályokat is módosítani kell. Azokat is kivették, amelyekről ugyan korábban már egyeztettek a felügyelettel, de végleges álláspont még nem alakult ki. Így a bankok tervezetében nem szerepelnek például a banki ügynökök felelősségéről szóló javaslatok. Nem ragaszkodnak ahhoz sem, hogy a kölcsön finanszírozását szolgáló források bemutatásával vázolják az ügyfeleknek a lehetséges kockázatokat, vagy hogy a jelenleginél gyakrabban tájékoztassák ügyfeleiket a törlesztőrészlet alakulását befolyásoló kondícióik alakulásáról. Nincsenek ínyükre a bankváltás, hitelkiváltás egyszerűsítését szolgáló ötletek sem.

A PSZÁF anyagából végül csak a szerződésmódosítások korlátozására, a végrehajtásokra és a behajtásokra, valamint az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó elképzelések maradtak meg - az utóbbit leszámítva azonban ezekben sincs teljes egyetértés. Az egyoldalú változtatások esetében például a felügyelet azt szeretné, ha a bankok a módosításról megküldött tájékoztatókban levezetnék, hogy mely forrásköltségük milyen arányú változása vezetett a kamat vagy egyéb költség módosításához.

magatartáskódex egyoldalú szerződésmódosítások bankok
Kapcsolódó cikkek