Pénz- és tőkepiac

Magán-nyugdíjpénztári tagok – A döntés nehezebb, mint hinné

Nehéz döntés előtt állnak azok az 52 év fölötti magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek az év végéig lehetőségük nyílik visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

Az érintettek a napokban kapják kézhez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) erről szóló levelét. Kérdés viszont kinek érdemes élni a lehetőséggel. A szakemberek szerint ezt nem is egyszerű megállapítani. „Nincs olyan hüvelykujjszabály, amelynek alapján egyértelműsíthető, kinek szükséges átlépni” – mondta Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíj-pénztár igazgatótanácsának elnöke a kassza és a Tárki közös kutatását ismertető sajtóeseményen.

Az mindenesetre félő, hogy a tagok közül sokan a múltbeli tapasztalatok alapján rosszul döntenek. Ez történt 1998-ban is, amikor az akkori nyugdíjrendszer és magas láttán beléptek a vegyes rendszerbe, később ugyanis kiderült: a magánpénztárak a nyugdíjemelésekkel nehezen tudnak lépést tartani.

Most pedig attól lehet tartani, hogy a tavalyi rossz hozamok tükrében döntenek újra elhamarkodottan a kliensek, és olyanok is visszalépnek az egypilléres rendszerbe, akiknek maradniuk kellene – figyelmeztet Gál Róbert Iván, a Tárki programvezető kutatója, aki szerint a rosszul választók akár évente egyhavi nyugdíjjal is szegényebbek lehetnek majd.

A kutatás megállapította: a döntéshez nem elegendő figyelembe venni a pénztártag születési évét, ez ugyanis nem határozza meg egyértelműen, hogy a tag a vegyes vagy a tisztán tb-rendszerből számíthat-e magasabb járadékra.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

PSZÁF kilép magán-nyugdíjpénztár hozam Évgyűrűk életkor Tárki átlép
Kapcsolódó cikkek