Pénz- és tőkepiac

Nemzetközi tőzsdék versenyben Varsóért

Nemzetkőzi tőzsdeoperátorok hálózatába kapcsolódna be a varsói börze – nyilatkozta Ludwik Sobolewski, a tőzsde elnöke.

 A varsói számít a kelet-közép európai régió legnagyobb börzéjének, túlszárnyalva a Wiener Börse-t (WB) – piaci kapitalizáció és forgalom tekintetében.

A varsói tőzsdében szerezhető minősített befolyásáért négy nemzetközi operátor versenyez: a NYSE Euronext, a Nasdaq, a londoni tőzsde (LSE) és a Deutsche Börse, a régiós vetélytárs WB-t, nem hívták meg a végső ajánlatot megtételére.

Szakértők szerint kedvező környezetnek számít a varsói parkett, ahol 350 társaság papírjait vezetik 240 milliárd dollár értékben. Varsóban volt a legnagyobb számú új bevezetése (IPO) az idei első félévben, köszönhetően a kiscégeknek fenntartott New Connect parkettnek. De nem csak kiscégek jelentek meg a piacon, csak az LSE előzi meg Varsót a cégek értékével súlyozott IPO-kban.

Sobolewski az új bevezetések felfutására számít a következő hónapokban, amelyek között több külföldi cég is szerepelhet. „Az eladással a varsói tőzsde nemzetközivé válik, és mindenhol megjelenhetünk, ahol a szövetségeseink is jelen vannak” – mondta a tőzsde-elnök. A varsói börze árfolyama február óta 70 százalékot emelkedett, Lengyelország az unió egyetlen tagállama, amely gazdasági növekedést tudott elkönyvelni az idei első két negyedév során.

Varsó tőzsde Wiener Börse Nasdaq NYSE
Kapcsolódó cikkek