Pénz- és tőkepiac

Eljött az idő, amire sokan vártak!

A ma esti amerikai piaczárás után teszi közzé negyedéves gyorsjelentését az Apple, melytől a piac 1,43 dolláros EPS eredményt vár (bázis: 1,26 dollár) 9,2 milliárd dolláros árbevétel mellett – írja a Cashline.

A Mac, az iPhone és az iPod gyártójának árfolyama duplázódni tudott idén, és azon kevés részvények közé tartozik, amelyek karnyújtásnyira vannak történelmi csúcsuktól. Gyakorlatilag mindenféle növekedési sztori be van árazva az Apple részvényeibe, ettől függetlenül egyre jönnek ki a felminősítések a céggel kapcsolatban, kilátásba helyezve a 230-250 dolláros szinteket.

Persze sokak szerint ennek van is alapja, hisz az elmúlt két évben a vállalatnak sikerült túlszárnyalni a piaci konszenzust, és mobil "kütyüinek" értékesítése elég szép ütemben növekszik, bár az iPod eladásokban már jelentősebb lassulás lehet. A piac nyilván a fő termékek piacának értékesítési adatait fogja figyelni, illetve a jövőbeli kilátásokkal kapcsolatos menedzsment véleményt.

Szükség van változtatásokra! Bernanke szerint kiemelt szerepet kell szánni a globális egyensúlytalanságok kezelésének mind a mind a tőkeáramlás tekintetében. Ebbe beletartoznak a pénzügyi reformok is, más kérdés, hogy erről továbbra is csak szóban tudnak nagyokat mondani a politikusok, gyakorlatban még nem tettek semmit.

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem is fognak lépni az ügyben, hisz a bankok részéről óriási lobbi megy (elég csak a Deutsche Bank vezérének "kirohanására" gondolni), hogy nem szükséges a banki tőkekövetelmények szigorítása, mivel ez rontja a bankok működését, na meg mennyire rossz is az, hogy az állam beleszól a dolgokba, mert csak csökkenti a versenyképességet. Hát igen, nehéz lemondani a mesés profitokról és bónuszokról…

Kereskedelmi oldalról viszont nem kisebb kérdést kellene megoldani, mint azt, hogy Kínát rábírni valutájának felértékelésére, amely kedvezőbb pozícióba hozná a többi exportorientált gazdaságot, és csökkenthetné a világ legnépesebb országának óriási kereskedelmi többletét, nem is beszélve arról, hogy mindenki a kínai belső fogyasztás felpörgésétől reméli a világgazdaság motorjának beindulását. Egy biztos, egyik kérdés sem fog egyik napról a másikra megoldódni, pláne Kína "áttérítése", ami akár évtizedes folyamat is lehet.

Deutsche Bank Bernanke mac valuta Apple export iPhone
Kapcsolódó cikkek