Pénz- és tőkepiac

Hatalmas iraki befektetői show és konferencia

Hatalmas iraki befektetői show és konferencia kezdődött kedden Washingtonban azzal a céllal, hogy meggyőzzék az amerikai üzletembereket, érdemes Irak újjáépítésébe fektetni pénzüket.

 Az üzleti rendezvényt az amerikai és az iraki kormány közösen kezdeményezte. A megnyitón Hillary Clinton külügyminiszter beszédében úgy fogalmazott, Irakban "kitapinthatóak a lehetőségek".

Barack Obama elnök kedden fogadta hivatalában Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt, akit biztosított arról, hogy az amerikai harcoló alakulatok 2010 augusztusáig elhagyják az ázsiai országot, és 2011-ben minden amerikai egység távozik. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági kérdéseken túl gazdasági és kereskedelmi ügyekről is tárgyaltak. Máliki azt mondta, a két ország gazdasági téren is együttműködik egymással.

A Washingtonban kezdődött roadshow keretében tucatnyi iraki kormányzati illetékes, tartományi kormányzó, állami befektetési biztos tart előadást arról, hogy milyen befektetési lehetőségek vannak az olajtermelésben, a mezőgazdaságban és az építőiparban.

Az iraki parlament ebben a hónapban fogadott el törvényt az üzleti környezet javításáról. A kormány jóváhagyta egy 15 milliárd dolláros olajipari beruházás tervét a BP vezette konzorciummal, és további nagy volumenű üzletek is a megkötés küszöbén vannak az Exxon Mobil és az Eni energiaipari cégekkel.

 Az iraki kormány azon üzenetei ellenére, hogy egyre vonzóbb az üzleti környezet, a külföldi befektetők számára az iraki megjelenés egyelőre kemény kihívásnak bizonyul. A Világbank a 152. helyre sorolta Irakot 181 országot rangsoroló listájában, amelyben azt vizsgálta, mennyire gondtalan körülmények között lehet üzleti tevékenységet folytatni.

Washington Núri al-Máliki show iraki befektető
Kapcsolódó cikkek