Pénz- és tőkepiac

Kamatdöntés: Belendült a forint, a lélektani határt is áttörte

A várakozásoknak megfelelően vágott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 bázispontot az irányadó kamatból, amely így 2006 júliusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

 Elemzők mégis eltérően látják a ciklus folytatásának lehetőségét, sokan a jegybank elnök óvatos szavaira hívták fel a figyelmet. A múlt heti Reuters poll, és a Bloomberg hírügynökség elemzői prognózisa is a kamat 50 bázispontos vágását jósolta a jegybank mai döntésére, így a monetáris tanács nem okozott meglepetést, három és fél éves mélybe: 7 százalékra eresztette tovább az irányadó rátát, de kérdés hol lehet a ciklus határa.

A döntésre a forint hevesen reagált, mint elemzők mondták: most tartósan át akarja törni a 265-ös határt és éves csúcsra 264,73-ös szintre erősödött a magyar deviza az euróval szemben.

A vágás mögött meghúzódó indokok hasonlóak lehettek az elmúlt hónapok döntéseihez: a javuló inflációs kilátások, a gazdaság gyenge teljesítménye, és a forint stabilizálódása, valamint a jó nemzetközi hangulat – mondta Nyeste Orsolya, az Erste elemzője a Reutersnak.

Bár további vágás várható, de a jegybanki kommentárból kiolvasható volt az óvatosság: a világgazdaság törékenysége továbbra is nagyobb tartalékolást igényel a költségvetési hiány kordában tartására – hívja fel a figyelmet Stuart Bennett, a Calyon Bank elemzője, aki szerint lassul a ciklus az év hátralévő részében. Más véleményt fogalmaztak meg a Barclays Capital szakértői, Christian Keller és Arko Sen szerint a vártnál meredekebben eső miatt megmarad a jegybank 50 bázispontos lépés sorozata egészen az 5,00 százalékos szintig, amelyet februárban érhet el a ciklus.

Az óvatosság volt kiolvasható Simor András, jegybankelnök szavaiból, a monetáris vezető szerint kérdéses, hogy a válság után milyen pályára áll az ország, ugyanis az utóbbi hónapok jelei azt mutatják: a magyar gazdaság elvált a régiós növekedéstől, ahova a válság idején került vissza. Az MNB ebben a helyzetben nem tud hosszú távú kamat pályát tervezni, hónap alapon hozzák meg a döntéseket a rátáról – mondta Simor, hozzátéve, hogy a kamat csatorna jelentősége a következő időszakban nőni fog. Mivel megnövekedett annak valószínűsége, hogy az infláció középtávon jelentősen elmarad a 3 százalékos céltól, a Monetáris Tanács úgy látja, hogy inflációs szempontból nemcsak lehetséges, de szükséges is a kamatcsökkentés – tette hozzá Simor.

Az infláció továbbra is a vágások folytatását indokolja – véli Ambrus Gábor, a 4Cast elemzője. A forint helyzete stabil, ez kivételes alkalmat kínál a jegybanknak a vágásra a következő hónapokban—mondja Papp Zsolt, KBC londoni elemzője, viszont a Danske Bank arra figyelmeztet, hogy a forint árfolyama sérülékeny marad, emiatt kerülheti a jegybank, hogy tesztelj az árfolyam érzékenységet. A Bajnai kormány erőfeszítései hatásosnak tűnnek, ami az állami finanszírozást a helyes irányba tereli – tette hozzá mindehhez a Bloombergen Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. Samu János, a Concorde Zrt szakértője is úgy látja: most nincs komolyabb akadálya annak, hogy az alapkamat a 6 százalékos szintre essen az év végéig, vagy a jövő év elejére. A legkomolyabb akadályozó tényező a forint esetleges gyenge pályára kerülése lehetne, de ez jelenleg nem várható – teszi hozzá a szakértő.

A világszerte tapasztalható likviditási bőség komoly mértékben támogatja, hogy folytatódjon itthon a kamatvágási sorozat. Mivel a fejlett országok vezetői az elkövetkező két-három negyedévben előreláthatóan nyitva hagyják a pénzcsapokat, az MNB-nek is nagyobb tere nyílik a monetáris lazításra. Jövő év közepén, vagy akár már a választások közeledtével azonban megfordulhat a piaci szélirány – mondja Orosz Dániel, az Axa szakértője. Az elemző szerint, 2010 második negyedévében, mikor a világ jegybankjai megkezdik a kamatemeléseket, és nyugaton beindul a fiskális ösztönzőprogramokat finanszírozó szuverén kibocsátások dömpingje, a kamatpálya várhatóan már 5,75-6 százalék körüli szintre süllyedhet.

De az elemző szerint hosszabb távon meg kell maradnia a viszonylag magasabb hazai prémiumszintnek ahhoz, hogy jövőre is eladhatók maradjanak a magyar állampapírok, emiatt lassítani kell a vágások ütemét. Orosz szerint a jegybank idén még kétszer csökkenthet 25 bázisponttal. A Reuters elemzői várakozása szerint viszont jövő év közepén az 5,5 százalékos szinten érheti el a kamatpálya az alsó határát, míg a kamatpályára kötött forward kontraktusok azt mutatják: a következő 6 hónapban 6,2 százalékos szintre süllyedhet az alapráta.

forint MNB árfolyam kaamt
Kapcsolódó cikkek