Pénz- és tőkepiac

Kivonulnak az adóparadicsomokból a francia bankok

A francia bankok jövő márciusra kivonulnak azokból az adóparadicsomokból, amelyek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által felállított "szürke listán" szerepelnek.

Ezt a Francia Bankszövetség alelnöke jelentette be azt követően, hogy a pénzintézetek vezetői csütörtökön találkoztak Nicolas Sarkozy államfővel és a húsz legfejlettebb állam, a G20-ak vezetőinek legutóbbi, Pittsburgh-ben meghozott határozatairól tanácskoztak - közölte az InfoRádió.

François Perol hangsúlyozta, hogy a döntést a francia bankok közösen hozták meg, valójában azonban felsorakoztak az egyik legnagyobb pénzintézet, a BNP Paribas hét eleji kezdeményezése mögött.

Ez utóbbi elnök-vezérigazgatója, aki egyébként a gazdasági válság kirobbanása óta a francia államfő egyik legengedelmesebb "tanítványává" vált, kedden jelentetette be, hogy bezárják azokat a fiókokat, amelyek az említett adóparadicsomok valamelyikében működnek. Igaz, ez a BNP Paribas esetében immár csak Panamára és a Bahamákra korlátozódik, és Baudouin Prot vezérigazgató elmondása szerint mintegy féltucatnyi struktúrát érint.

A gazdasági sajtó szerint a francia bankok egy éve még közel 250 fiókkal vagy leányvállalattal rendelkeztek a szürke listás államokban, az Alternatives économique című hetilap egy idén áprilisban készült összeállítása szerint viszont az offshore cégeik száma ennél lényegesen magasabb. Csak a BNP Paribas, a Crédit Agricole és a Société Générale bankok együttesen mintegy 360 ilyen társasággal rendelkeznek.

gazdasági válsg Franciaország adóparadicsomok bankok OECD
Kapcsolódó cikkek