Pénz- és tőkepiac

Mibe fektet egymilliárd dollárt Soros?

Soros György közölte: a klímaváltozás "politikai problémájára" koncentrálva egy milliárd dollárt fektet a tiszta energiába és 100 millió dollárt adományoz egy politikai tanácsadó szervezetnek.

A Soros Fund Management LLC vezére a befektetést egy a Project Syndicate szervezésében tartott klíma konferencián jelentette be Koppenhágában. Soros a Bloomberg híradása szerint úgy fogalmazott: fontos számára, hogy a befektetései megtérüljenek, de az is, hogy azok hozzájáruljanak a probléma megoldásához.

A részletei egyelőre nem ismertek. Az azonban biztos, hogy emellett a milliárdos megalapítja a Climate Policy Initiative nevű szervezetet, amelynek tíz éven keresztül évente tíz millió dollárt folyósít a klímaváltozással kapcsolatos politikai stratégiák kidolgozására. Thomas Heller, a kezdeményezés vezetője szerint feladataik között a tanácsadás mellett felügyelet is szerepel majd.

"A klímaváltozás politikai probléma. A tudomány vitán felül áll, de hogyan valósítjuk meg az elképzeléseket? Ez a politikai oldal" – fogalmazott Soros. A 79 éves milliárdos hozzátette: hasznosabbnak találja az üvegházhatású gázok kibocsátására kivetett adót, mint a széndioxid kredit rendszert, mert utóbbit a befektetők manipulálhatják. "A rendszerrel játszani lehet, ezért szeretik az olyan pénzügyi területen dolgozó fickók, mint én".

széndioxid kibocsátás üvegházhatású gáz Soros György zöld befektetés
Kapcsolódó cikkek