Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: A dollárra indul be az árupiac

Éves csúcson a kőolaj, átlépte az ellenállást a dollár. Elemzők szerint a héten tovább folytatódik a rali.

A múlt heti imbolygáshoz képest éves rekordra ugrott tegnap a kőolaj (WTI) ára: 82 dollár fölé a new yorki elektronikus tőzsdén.

A menetre az amerikai dollár gyengülése helyez nyomást, miután a zöldhasú átlépte az 1,50-es ellenállási szintet az euróval szemben, piaci szakértők a folyamat folytatását vetítik előre.

Az északi tengeri brent is drágul, tegnap már a 80 dolláros határ közelébe emelkedett a jegyzése a londoni ICE tőzsdén. Az energiahordozó jelentősen visszaszerezte erejét az idén: január eleje óta 83 százalékkal emelkedett az árfolyam.

A mostani menetet geopolitikai tények is támogatják – hívják fel a figyelmet a piaci elemzők. Nigériában 3 hónapra szóló tűzszüneti megállapodást kötött a kormány és a kőolajban gazdag nigériai deltavidék felszabadításáért küzdő félkatonai szervezet. Becslések szerint az elmúlt években az afrikai ország kibocsátásának 20 százaléka semmisülhetett meg a kőolajkincs helyben tartásáért küzdő szervezet támadásai okén.

Ugyanakkor a nigériai hírek nem lesznek képesek tovább lökni az árfolyamot – véli Michael Lynch, a Strategic Energy & Economic Reserach elnöke. A 80 dolláros hordónkénti árfolyamszinten cövekelhet le a kőolaj – véli néhány elemző. Gene McGillian, a Tradition Energy szakértője úgy látja: a dollártól függ, mit tesz a kőolaj.” Hozzátéve: „a gyenge amerikai fizetőeszköz és a részvénypiaci rali a múlt heti dráguláshoz hasonló menetet is előre jelezhet a piacon.”

A dollár tegnap 1,5063-as szintig gyengült az euróval szemben, amely 2008 augusztusa óta a leggyengébb szintje az amerikai fizetőeszköznek. Az árfolyam lecövekelésében hisz Michael Fitzpatrick, az MF Global alelnöke is, szerinte: a mostani menetből csak fundamentális hírek lökhetik ki a kőolaj jegyzését.

„Ilyen - a kereslet-kínálatra ható - hír lehet az év végén, az OPEC várható döntése a kitermelés növeléséről. A soros elnök, Jose Maria Botelho de Vasconcelos, Angola olajminisztere szerint elképzelhető, hogy a világkitermelés 40 százalékát biztosító szervezet december 22-i ülésén, amelyet Luandában, Angola fővárosában tartanak, a kvóta növeléséről hozzon döntést.

A dollár gyengülése miatt vélik úgy az elemzők, hogy folytatja a ralit az arany, és a többi nemesfém. „Vételt ajánlunk az aranyra” – mondja Dennis Gartmann, a Gartman Letter szakértője. Hozzátéve: felfelé tartó trend folytatódik. Az arany árfolyama 1058 dollár körül mozog unciánként, történelmi rekordját október 14-én állította be a sárga fém 1072 dolláron. „A dollár mozgására figyelnek a piacon” – mondja Afshin Nabavi, az MKS Finance SA genfi szakértője, szerinte a dollár értéke tovább esik, ezért nem érdemes az árupiaci menet végére számítani rövidtávon.

Az arany idén 20 százalékot drágult, amely elmarad más nemesfémek teljesítményétől. Az ezüst értéke például 57 százalékkal emelkedett ez idő alatt, tegnap 17,7 dollár körül mozgott az árfolyam. A platina ára 2 dollárral alacsonyabb szinten mozgott a múlt heti záró árhoz képest: 1367 dolláron unciánként, míg a palládium 337,55 dollárba került.

arany napi tipp kőolaj ára dollár ezüst MKS Finance SA Afshin Nabavi árupiac
Kapcsolódó cikkek