Pénz- és tőkepiac

Ötven százalékkal több prémiumot vihetnek haza a bankárok

Ötven százalékkal több prémiumot vihetnek haza az idén a londoni City bankárai, mint tavaly, jóllehet a bankszektorbeli jutalmak összege még így is messze elmarad a pénzügyi válság előtti utolsó év 10 milliárd fontot meghaladó prémiumesőjétől a gyenge évkezdet és a tömeges leépítések miatt - jósolja az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres előrejelzéseket közöl a londoni pénzügyi központ foglalkoztatási és prémiumkilátásairól, szerdán kiadott új prognózisában azzal számol, hogy a City bankosai az idei év után összesen 6,012 milliárd font (1700 milliárd forint) jutalmat vehetnek fel.

A CEBR becslése szerint a 2008-as évre kifizetett prémiumösszeg alig haladta meg a négymilliárd fontot, jóllehet 2007-ben még 10,24 milliárd font jutalomban részesültek a City pénzügyi központjának alkalmazottai. A ház jelentősen javította az idei évre szóló prémium-előrejelzését: előző, áprilisi prognózisában még 2009-re is csak 4,1 milliárd font összjutalmat jósolt a londoni bankos gárdának.

A CEBR elemzői szerint a módosítást elsősorban a vártnál jobb második és harmadik negyedévi pénzügyi szektorbeli eredmények indokolják.

A cég szerint az "igen meredeken megugró" bankprofitok nyomán a citybeli prémiumok is újból emelkedésnek indultak, de a 2007-es csúcsösszeget belátható időn belül nem érik el. Ennek fő oka az, hogy a pénzügyi válság miatt az elmúlt két évben 49 ezer banki állás tűnt el a City nagybani pénzügyi szolgáltatási szektorában; ez 14 százalékos leépítésnek felel meg.

 A CEBR a citybeli foglalkoztatásról múlt héten külön kiadott előrejelzésében azt írta: központi forgatókönyve alapján egészen 2021-ig kell várni arra, hogy a bankári és banki szolgáltatói állások száma visszatérjen a 2007-ben mért szintre. Abban az évben átlagosan 354 ezren dolgoztak a City pénzügyi szektorában, a CEBR londoni elemzői szerint azonban a 2009-es átlag csak 305 ezer lesz.

 A cég jövőre már fordulatot vár: előrejelzésében 314 ezer főre duzzadó banki alkalmazotti gárdát jósol 2010-re. A Cityben dolgozó bankárok átlagos száma 2011-ben 320 ezerre, 2012-ben 325 ezerre növekszik tovább, de még ez utóbbi is messze lesz a 2007-es eddigi csúcstól, és nem sokkal haladja meg a 2000. év citybeli foglakoztatási átlagát - állt a CEBR prognózisában.

A citybeli prémiumokról szerdán kiadott új előrejelzésében a cég azt jósolja, hogy a londoni bankosoknak kifizetett jutalmak összege 2010-ben 6,65 milliárd, 2011-ben 7,1 milliárd, 2012-ben 7,55 milliárd font lesz, vagyis még az előrejelzési időszak végén is 2,7 milliárd fonttal marad el a 2007-ben folyósított, 10 milliárd font feletti eddigi csúcstól. A bankári prémiumok ügye komoly feszültségeket szít Nagy-Britanniában, különösen azóta, hogy több nagybankot is csak részleges államosítással lehetett megmenteni az összeomlástól.

A brit kormány új törvényt készít elő a jutalmazási rendszer szabályozására, azzal a meghirdetett fő céllal, hogy a banki prémiumok ne a rövid távú spekulációt, hanem a hosszú időszakra szóló sikert jutalmazzák. Mervyn King, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója kedd este, egy skóciai üzleti fórumon azonban "illúziónak" nevezte azt a hiedelmet, hogy szabályozással megakadályozható a bankcsődöket okozó spekulációs tevékenység.

King elmondta: a brit bankrendszerben végrehajtott közvetlen kormányzati befektetések és garanciavállalások összege megközelíti az ezermilliárd fontot (280 ezer milliárd forint). A bankkormányzó szerint a pénzügyi válság közfinanszírozási árát egy teljes nemzedéken át fizetni kell majd. Az idei brit költségvetés 12 százalékot meghaladó GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.

bankárok prémiuma Mervyn King a Bank of England
Kapcsolódó cikkek