Pénz- és tőkepiac

Trichet az euró ereje miatt aggódik, Bernanke szigorítana

Fed lépni fog, ha eljött az idő! Az amerikai jegybank elnöke, Ben Bernanke tegnapi nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy élni fognak a monetáris szigorítás eszköztárával, ha a gazdasági kilátások jelentősen javultak – tudósít a Cashline.

Ennek megfelelően az alkalmazkodó jegybanki magatartás a továbbiakban is kitarthat, viszont elkezdődhet a piacok tesztelése azáltal, hogy a Fed kis mennyiségben értékpapír eladásokba kezdhet. Ennek során a Fannie Mae és a Freddie Mac is eladóként jelenhet meg a piacon, melynek célja, hogy likviditást szívjon ki a pénzpiacokról.

Nagyobb mennyiségű eladásba várhatóan csak 2010 elején kezdene bele a Fed, mivel ehhez a jegybanki tanács beleegyezése is kellene. Mindenesetre a Fednek folyamatosan kommunikálnia kell a piacokkal, hisz sokakat aggaszt a jegybank mérlegfőösszegének duplázódása és a korlátlan likviditás, amit a rendszerbe pumpáltak, pláne ha ehhez nem társul megfelelő exit stratégia, mivel így a hosszabb távú inflációs várakozások elszabadulhatnak, amelyek súlyosabb recesszióba taszíthatják az USA-t és a világgazdaságot.

Tegnap az EKB elnöke, Trichet is aggodalmának adott okot a devizapiaci kilengések és az erős euró miatt, szerinte mind Európának, mind az USA-nak együtt kell működnie ebben a tárgyban. Más kérdés, hogy amerikai részről nem sok hajlandóság mutatkozik, ők jól elvannak a gyengülő dollárral, most már a "nekünk erős dollár kell" szlogent sem nagyon hangoztatják.

Mindenesetre az ázsiai jegybankok lépése egybecseng a G20-ak múltkori véleményével, hogy új kereteket kell megalkotni a világgazdaság egyensúlytalanságok kiküszöbölésére.

monetáris EKB Bernanke Trichet dollár Fed Fannie Mae freddie mac euró exit stratégia
Kapcsolódó cikkek