Pénz- és tőkepiac

Elhúzódhatnak a kárrendezések

Az alkuszok és a szervizek is színvonalcsökkenéstől tartanak a tovább eső kgfb-díjak nyomán

Nem minden érintett fél örül az ismét agresszív árversenyt hozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szezonnak: a szervizek egy része attól tart, hogy a tovább mérséklődő átlagdíjak miatt a jövőben még hosszabb időt vesz igénybe a kárrendezés.

Márpedig – a kis szervizek tapasztalatai szerint – a helyzet most sem rózsás. Madleniger Axel, az esztergomi Hungaro Autó ügyvezetője szerint már most sem ritka a három-négy hónapos átfutási idő a számla kiállítása és a kifizetések között, ez havi négyöt nagyobb, szimultán káreseménynél – főleg a kis cégek számára – már komoly pénzügyi megterhelést jelent.

A kiszámlázott és kifizetett összeg között pedig sok esetben mutatkozik kisebb eltérés az előbbi javára, holott egy számítógépes program részletesen szabályozza, hogy egy adott munkafolyamatra mennyi időt és mekkora óradíjat lehet elszámolni.

A biztosítóknak egyébként – mutatott rá az ügyvezető – elvben a számla kiállításától számított 15 napon belül kellene fizetniük, ám könnyű megtalálni a módját – például a javítás után újabb nyilatkozatokat bekérni az ügyféltől –, hogy tolódjon ki ez a határidő. Az egyetlen kezelési módot pedig erre a helyzetre csak az jelenheti, ha az adott szerviznek jók a biztosítókkal ápolt kapcsolatai – szögezte le az ügyvezető.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

alkuszok kötelező biztosátás biztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek