Pénz- és tőkepiac

Friss pénz érkezett! - Tarolt az OTP Optima

Bár októberben már megtorpant a részvény- és tőkepiacok ralija, a befektetési alapok igazán ebben a hónapban kezdték visszaszerezni a befektetőiket – derül ki a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adataiból

Szinte mindegyik befektetési alaptípusnak sikerült friss tőkét bevonnia a hónap során, egyedül a részvénytúlsúlyos konstrukcióknál lett negatív az értékesítések egyenlege.

A legtöbb friss pénz, csaknem 16 milliárd forint a sokáig komoly tőkekivonásoktól szenvedő rövid kötvényalapokba áramlott. Különösen az OTP Optima értékesítése volt sikeres: forgalmazói csaknem 15 milliárd forintnyi befektetési jegyet adtak el októberben.

Novemberben pedig még tovább nőtt az alap népszerűsége, a hónap 10. napjáig csaknem 10 milliárd forint áramlott bele. „Amikor elkezdődött a kamatcsökkenés, a befektetők egyre kisebb betétkamatokkal szembesültek. Eközben a kötvényalapok visszatekintő hozama megemelkedett, ezért ismét a kötvényalapokat kezdték vásárolni” – magyarázza a jelenséget Hamecz István, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. Az Optimának – amelynek október végén az egyéves hozama csaknem 29 százalékos volt, és ezzel kategóriájában a legjobbnak számít – egyébként jellemzően csak lakossági befektetői vannak, és most is a kisbefektetők vásárolják.

Ami a hozamokat illeti, a hosszú kötvényalapok sem panaszkodhattak. Október végén az egyéves átlagos nyereségük a Bamosz adatai szerint 23 százalék körül volt.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

részvény hamecz BAMOSZ kötvényalap befektető befektetés
Kapcsolódó cikkek