Pénz- és tőkepiac

Takarékoskodik az Osztrák Nemzeti Bank

Az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB), amelyben 70 százalékos a szövetségi állam tulajdoni részesedése, ez év végéig takarékossági csomag életbe léptetéséről fog dönteni - írja a Die Presse.

Az OeNB ezzel a többi pénzintézet példáját követi - írja a bécsi lap. Az Erste Bank ugyanis 2010-ig csupán Ausztriában 20 millió euróval akarja csökkenteni a költségeit. A Raiffeisen Zentralbanknál pedig jelenleg a Boston Consulting tanácsadója igyekszik feltárni a hatékonyság növelésének lehetőségeit.

Az eredmények az év végére állnak rendelkezésre. Ewald Nowotny, az OeNB főnöke első javaslatai között szerepel a magasabb fizetési osztályba sorolandók számának és a pótlékoknak csökkentése, továbbá az, hogy 2015-ig a munkatársak számát 1000 főről 900-ra mérséklik.

2012-ben nagyobb nyugdíjaztatási hullám is várható. Az OeNB jelenleg az éves nyereségének 90 százalékát köteles továbbadni a szövetségi államnak. Ám a vezetőség ennek 70 százalékra csökkentését kívánja, hiszen "a banknak is szüksége van pénzre saját tőkehelyzetének erősítésére."

tőke Nowotny osztrák nemzeti bank OeNB
Kapcsolódó cikkek