Pénz- és tőkepiac

Vizsgálat a nagy nemzetközi pénzintézeteknél

Harminc globális pénzintézet nemzetközi tevékenységét vizsgálják át a felügyeleti hatóságok az esetleges rendszerszintű kockázatok kiszűrésére.

Az ellenőrizendő intézményeket a nyáron létrehozott pénzügyi stabilitási tanács felügyelete alatt jelölték  ki a hatóságok. Az érintett pénzintézetek listája nem publikus, de az a Financial Times szerint hat biztosítót (Axa, Aegon, Allianz, Aviva, Zürich és Swiss Re), és 24 európai, észak-amerikai és japán bankóriást tartalmaz.


A vizsgálattal párhuzamosan a harminc intézményt arra is felszólítják, hogy kezdjék meg "végrendeleteik" elkészítését. Ezekben a dokumentumokban azt kellene megtervezniük, hogy válság esetén miként lehetne felszámolni őket.

A felügyeletek a pénzügyi rendszer egészének stabilitása szempontjából fontos minden pénzintézet esetében szorgalmazzák a végrendeletek felvázolását, az elképzelés azonban megosztja az érintetteket.

A nagyon összetett struktúrával működő csoportok szerint szinte lehetetlen egy ilyen dokumentumot elkészíteni anélkül, hogy ismernék az okát a kiindulási pontként szolgáló, feltételezett jövőbeni válságnak.

vizsgálat Swiss Re Aviva Allianz Zürich Aegon
Kapcsolódó cikkek