Pénz- és tőkepiac

2009/10: 63 ezer tonnás kakaóhiány - kávéból is kevesebb lesz

Pénteken több mint öt százalékkal zuhant a kakaó határidős jegyzése New Yorkban és ezzel elveszítette a decemberben eddig szerzett teljes nyereségét.

A pénteki csökkenés oka a befektetők nyereségrealizálása volt, miután a termény ára még harminc és fél éves csúcson, tonnánként 3.498 dolláron zárt szerdán, ami 133 dolláros áremelkedés volt keddhez képest. Pénteken a kakaó ára 5,05 százalékkal (173 dollárral) 3.251 dollárra zuhant. A kakaó árának történelmi csúcsa 3.510 dollár.

A kakaó árának hét közepéig tartó drágulását azok az előrejelzések váltották ki, hogy a negyedik egymást követő évben világméretű kínálati hiány lehet a terményben, részben azért, mert kisebb termés várható Elefántcsontparton, amely a világ vezető kakaóbab termelője.

Pénteken a BNP Paribas Fortis havi jelentésében úgy vélte, hogy a 2009/2010-es szezonban 63 ezer tonna lesz a kakaóhiány. A bank egy hónapja még kisebb, 56 ezer tonnával kevesebb terménymennyiséget jósolt.

A világ kávétermése 125,2 millió zsák (1 zsák=60 kilogramm) lesz a 2009/2010-es termésévben az amerikai mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint. A pénteken ismertetett új becslés 2,2 millió zsákkal marad el a minisztérium előző, júniusi jóslatától.

Vietnam várható termését 850 ezer zsákkal 17,5 millió zsákra fogta vissza az amerikai minisztérium amiatt, hogy az ország kávétermésének 70 százalékát két tartományban hatalmas esőzések rontják a terméskilátást. Vietnam a világ második számú kávétermelője Brazília után. Brazília esetében a minisztérium nem változtatott a terméskilátáson, azt továbbra is 43,5 millió tonnára várja.

Vietnam a világ legnagyobb robusta termelő országa.

A robusta a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga. Pénteken a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE) a robusta kávéfajta tonnánkénti ára 22 dollárral 1.364 dollárra csökkent márciusi jegyzésre.

kakaóhiány kávétermelés Kakó robusta kávé
Kapcsolódó cikkek