Pénz- és tőkepiac

Bernanke az év embere

A Federal Reserve elnökét választotta az év emberévé az amerikai TIME magazin.

Richard Stengel, a nagy hírű magazin főszerkesztője a döntéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a válság az év sztorija és Bernanke nélkül a helyzet sokkal rosszabbul alakult volna – idézi a Reuters.

"Ritkán látjuk annak a közhelynek a teljes megfordítását, hogy aki nem tanul a történelemből, az megismétli azt. Bernanke nem tanult a történelemből, hanem maga írta azt és átok sújtotta volna, ha megismétli" – fogalmazott a szerkesztő.

A Fed 56 éves vezetőjének, a Princetoni Egyetem tanárának a gazdasági válság a szakterülete.

Ben Bernanke, a Szenátus Banki Bizottságának decemberi eleji meghallgatásán önkritikát gyakorolt, mint mondta: a jegybank szerepét betöltő Fed pénzügyi felügyeletként komoly hibákat követett el, ami hozzájárult a pénzügyi válság 2007-es kirobbanásához. 

Bernanke szerint a Fednek komolyabb figyelmet kellett volna szánnia a bankok likviditási helyzetének vizsgálatára, és szigorúbban kellet volna ellenőrizni, hogy a hitelkihelyezések mögött megfelelő fedezettel rendelkeznek-e.

Bernanke szerint a válságok kezeléséhez elengedhetetlen, hogy a Fed felügyeleti szerepet lásson el. Bizottsági kérdésre válaszolva, kifejtette: a Fed még nem döntött a különleges likviditást ösztönző programok, például a vásárlások visszavonásáról.

Hozzátéve: bár a jegybank szoros figyelemmel követi a piaci buborékok kialakulását, egyelőre nem tud semmit tenni azok ellen, ha nem az amerikai piacon jelentkeznek. Szakértők szerint 2010 második felében kezdheti megemelni a kamatokat a Fed.

Bernanke TIME magazin Fed év embere
Kapcsolódó cikkek