Pénz- és tőkepiac

Csak 2011-ben talál magára a lízingpiac

A GDP alakulásáról szóló előrejelzések, illetve az állami és magán szektor fogyasztására vonatkozó prognózisok a 2010-es évre a csökkenő trend megfordulását jósolják, de jelentős növekedéssel még egyik régióbeli ország esetében sem számolhatunk. A GDP növekedés beindulását követően nagyjából egy évvel indulhat meg a lízingpiac magára találása is, a Hypo Alpe-Adria becslése alapján, ez 2011. második felére várható.

Míg a 2007-es év Európa-szerte, jelentős növekedést hozott a lízingpiacokon – a Leaseurope csaknem 15 százalékos növekedést regisztrált az új üzletkötések esetén az előző évhez képest – a 2008-as év második felét már egyértelműen a válság okozta visszaesés határozta meg. 1995-óta ez volt az első év, amikor csökkent az új üzletkötések mennyisége az előző évhez képest.

2009. első félévében tovább folytatódott a negatív tendencia, jelentős visszaeséseket okozva a regionális lízingpiacokon. A legnagyobb visszaesést a gyorsan fejlődő, de törékeny román piac könyvelhette el. A lízingpiacok súlyát az egyes országok gazdaságában a GDP-hez viszonyítva az alábbi diagram szemlélteti. E paraméterek szerint a régióban hazánkban, illetve Horvátországban volt a legnagyobb az új lízing szerződések volumene a százalékában kifejezve.

 „Az egyes országok bankrendszerének mérlegfőösszegéhez viszonyítva az új lízingszerződések volumenét, már kicsit árnyaltabb képet kapunk. 2008-ban Romániában szerepeltek legnagyobb súllyal a lízing üzletkötések a pénzügyi szektoron belül. A szlovák és horvát lízingkötések szinte azonos arányban szerepelnek a bank rendszer mérleg főösszegéhez viszonyítva. Ebben a mutatóban Magyarország az utolsó helyen szerepel, igaz a lemaradás Szlovákiához képest csupán 30 bázispont.”- emelte ki Csáki Béla, a Hypo Alpe-Adria Leasing vezérigazgató-helyettese.

A GDP alakulásáról szóló előrejelzések, illetve az állami és magán szektor fogyasztására vonatkozó prognózisok a 2010-es évre a csökkenő trend megfordulását jósolják, de jelentős növekedéssel egyik ország esetében sem számolhatunk.

Arra lehet számítani, hogy a GDP növekedés beindulását követően nagyjából egy évvel indulhat meg a lízingpiac magára találása is, becslésünk alapján ez 2011. második felére várható. „A 2009 első felében megtapasztalt mélypontról már most is folyamatos javulás tapasztalható, várakozásaink szerint a piac Közép-Európában 2012-2013 környékén érheti el a 2007-es volument új üzletkötések vonatkozásában.” – összegezte véleményét Csáki Béla.

lízingpiac 2010 felmérés 2011 hypo alpe-adria prognózis régió lízing
Kapcsolódó cikkek