Pénz- és tőkepiac

Dubaj: "Gazdaságunk erős és szilárd"

Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk szerint a világ félreértette a Dubai Worlddel kapcsolatos híreket.

A dubaji vezető az Al Arabiya televíziónak úgy nyilatkozott: a hatalmas adóssággal küzdő Dubai World átstrukturálásra vonatkozó bejelentést félreértelmezték. A sejk leszögezte: Dubaj gazdasága erős és szilárd – tudósít az AP.

A Dubai World helyzetének nyilvánosságra kerülését követően második napja mozognak lefelé a legjelentősebb tőzsdék. A rossz hangulatot tovább fokozta, hogy tegnap az ország pénzügyminisztériumának illetékes bejelentette, hogy a konglomerátum adósságát nem garantálja az állam és ezt a befektetők a kezdetektől tudhattták.

A Dubai World holding keddre virradó éjszaka bejelentette, hogy átütemezi mintegy 26 milliárd dollárnyi adósságát. A közlemény szerint az átütemezés kizárólag a Nakheel World és a Limitless World cégekre vonatkozik, nem pedig más vállalatokra, így a világon a harmadik legnagyobb kikötőüzemeltetőre, a DP Worldra vagy a cégcsoport külföldi befektetéseit ellenőrző Isitithmar World and Portsra, amelyeknek "stabil a pénzügyi helyzetük".

A holding közleménye szerint az átütemezést több szakaszban hajtják végre. Az átütemezés által érintett a közlemény szerint mintegy 26 milliárd dollár, amelyből 6 milliárdot tesznek ki a Nakheel iszlám kötvényei, a sukukok. A közlemény szerint megkezdték a tárgyalásokat a Dubai World bankjaival. A közleményben felkérik a Nakheel kötvénytulajdonosait, nevezzenek ki meghatalmazott képviselőt, akivel megkezdhetik a tárgyalást.

 

Dubaj Dubai World dubai adósság
Kapcsolódó cikkek