Pénz- és tőkepiac

Dubaji optimizmusra nőnek az indexek, remekel a BUX is

A piacok hétfőn a Dubai World kimentéséről szóló hírekre emelkedtek, a feltörekvő térség mutatói közül a legtöbben a pozitív tartományban mozogtak délután.

Abu Dhabi hétfőn bejelentette, hogy 10 milliárd dollárral kisegíti a bajba jutott Dubai World-öt, amelynek ingatlancége, a Nakheel így képessé válik visszafizetni a vele szemben álló 3,53 milliárd dolláros követelést, amelynek határideje éppen ma esedékes.

Részletes piaci adatokért kattintson ide!

A hírre a legtöbb index kilőtt, a Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója, a BUX index 0,35 százalékos emelkedéssel 21 012,94 ponton állt. A részvényszekció forgalma ugyanakkor továbbra is rendkívül alacsony: alig 5 milliárd forintért cseréltek gazdát a részvények délután kettőig.

A nagypapírok közül csak a Richter árfolyama süllyed: 1,17 százalékkal 43 385 forintra. A Mol papírok 1,36 százalékot drágultak 15 965 forintra, a Magyar Telekom részvényeinek ára 0,27 százalékkal emelkedett 739 forintra, míg az OTP papírok ára 0,62 százalékkal ment fel 5484 forintra.

A nemzetközi hírek egyelőre arról nem szólnak, hogy hogyan haladnak a Dubai World hiteleinek átstrukturálásáról folyó tárgyalások, mindazonáltal az állami támogatással, a konglomerátum megúszhatja a csődöt. A piac pozitívan értékeli a hírt: a legtöbb mutató Ázsiában és az Egyesült Államokban 1-1,5 százalékos emelkedéssel reagált reggel, míg a Dubaji értéktőzsde vezető indexe, a DFM General Index 10 százalékot ralizott, amelyhez hasonló emelkedésre 2008 október óta nem volt példa.

A feltörekvő kelet-közép európai indexek vegyesen teljesítenek hétfőn: a prágai PX index mínusz 0,27 százalékon, a varsói WIG-20 plusz 0,64 százalékon, míg a bécsi ATX plusz 0,29 százalékon mozgott délután. A nyugat-európai vezető indexek közül: a londoni FTSE100 plusz 0,93 százalékon, a párizsi CAC40 plusz 0,58 százalékon, míg a frankfurti DAX index plusz 0,92 százalékon állt hétfő délután.

Részletes piaci adatokért kattintson ide!

Magyar Telekom OTP Dubai World BUX Mol Richter
Kapcsolódó cikkek