Pénz- és tőkepiac

Elkezdődött a karácsony a tőzsdéken

Beindul az ünnepi szezon, elkezdődött a karácsony a tőzsdéken. A guruk már nem kereskednek, persze 1-2 százalékos kilengések még előfordulhatnak bármelyik irányban – írja a Cashline.

A tengerentúlon ugyan még alakíthatják a képet makroadatok, de akkor már annyira közel leszünk az ünnepekhez, hogy vajmi kevés eséllyel lesz földindulás, ám éves csúcsdöntés benne van a pakliban, hiszen 2 százalékra vannak az amerikai indexek az éves rekordszintektől. Úgyhogy, Jézuska, lehet, hogy bepakol még a fa alá utolsó pillanatban egy pozitív meglepetést, avagy felrakja a karácsonyfájára a csúcsdíszt, pláne, hogy a megcsappant forgalmak közepette bárhol lehet záratni az indexeket.

Mindamellett, találhatunk okot arra is, miért korrigálhatnának innen a piacok, hiszen Dubai felől egyre bizonytalanabb hírek érkeznek ismét: elvileg ma tárgyal az állami kézben lévő Dubai World 20 milliárd dolláros hitelének átütemezéséről, de belső tagok szerint ez nem lesz olyan egyszerű, a hitelezők kemény feltételeket várnak el, így a megegyezés veszélybe kerülhet. Kérdés, hogy egy ilyen hírt aztán hogyan fogadnának a piacok.

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank, melytől a piaci konszenzus 50 bázispontos vágást vár, így az alapkamat 6 százalékra süllyedhetne a jelenlegi 6,5 százalékos szintről. Ugyanakkor néhányan csak 25 bázispontos enyhítést várnak, amelyet például az egyik Monetáris Tanács tag, Bihari Péter korábbi nyilatkozata is táplálhat.

Véleménye szerint az alacsony inflációs környezet tükrében még van ugyan mód további monetárisenyhítésre, ám ezzel kapcsolatban óvatosnak kell lenni, mivel a pénzügyi és makro kockázatok továbbra is jelen vannak. Bihari szerint kissé túlfűtöttek a hazai kamatpálya alakulásával kapcsolatos várakozások, mivel a fundamentumok nem feltétlenül támasztják alá ezen víziókat. Bihari egyébként a legutolsó 50 bázispontos kamatcsökkentésnél mindössze 25 bázispontos enyhítésre szavazott, ez is egybevág a fent vázolt víziókkal.

2010 első félévének végére elkészül a ZMB új erőműve a Mol tájékoztatása szerint. A Nyugat-Szibériában kitermelést folytató ZMB mező új beruházásáról még idén augusztusban döntött az igazgatóság, habár a kitermelés 2005-ben érte el csúcsát az adatok szerint. Természetesen a mostani beruházással tovább biztosítható a zavartalan működés.

cashline Bihari Péter Dubai World ZMB MNB kamatdöntés Mol kamat
Kapcsolódó cikkek