Pénz- és tőkepiac

Elveszítheti függetlenségét a Fed

Önkritikát is gyakorolt Ben Bernanke, a Fed elnöke a Szenátus Banki Bizottságának meghallgatásán, mint mondta: a jegybank szerepét betöltő Fed pénzügyi felügyeletként komoly hibákat követett el, ami hozzájárult a pénzügyi válság 2007-es kirobbanásához.

Bernanke szerint a Fednek komolyabb figyelmet kellett volna szánnia a bankok likviditási helyzetének vizsgálatára, és szigorúbban kellet volna ellenőrizni, hogy a hitelkihelyezések mögött megfelelő fedezettel rendelkeznek-e.

Megfigyelők szerint a bizottsági meghallgatás legfontosabb kérdése, nem is Bernanke újraválasztásának szenátusi jóváhagyása, hanem a Fed jövőbeli szerepének átalakítása. Bár a legtöbb bizottsági tag támogatni fogja Bernanke újrajelölését a Fed elnöki posztjára - olvasható ki az utólagos nyilatkozatokból - többen is hangsúlyozták, hogy a pénzügyi felügyelet rosszul szabályozott az Egyesült Államokban, ugyanis azt a Fed mellett még három másik intézmény is gyakorolja.

Márpedig a megosztott felelősség miatt kompetencia zavarok jelentkezhetnek a rendszerben - vélik a politikusok, például Christopher Dodd, connecticuti demokrata szenátor, aki javaslatot fog benyújtani a képviselőháznak, egy új banki felügyelet létrehozásához, amelyhez kellene delegálni az összes felügyeleti jogkört.

Más szenátorok is támogathatják az ötletet, hogy a Fed ezentúl csupán központi feladatára: az elleni küzdelemre és a gazdaságban áramló pénzmennyiség szabályozására figyeljen. Bernanke szerint a válságok kezeléséhez elengedhetetlen, hogy a Fed felügyeleti szerepet lásson el. Több képviselő szerint a Fed ezentúl csak a szenátusi jóváhagyásra dönthetne bajbajutott intézmények kimentéséről, és a kamatdöntéseit is minden egyes alkalommal egyeztetnie kellene.

Bernanke bizottsági kérdésre válaszolva, kifejtette: a Fed még nem döntött a különleges likviditást ösztönző programok, például a vásárlások visszavonásáról. Hozzátéve: bár a jegybank szoros figyelemmel követi a piaci buborékok kialakulását, egyelőre nem tud semmit tenni azok ellen, ha nem az amerikai piacon jelentkeznek. Szakértők szerint 2010 második felében kezdheti megemelni a kamatokat a Fed.

Christopher Dodd Bernanke felügyelet Fed
Kapcsolódó cikkek