Pénz- és tőkepiac

Nyugdíjpénztár - Hányan léptek vissza eddig?

Több tízezren hagyhatják ott év végéig a magánnyugdíj-pénztárakat. A szakmai szövetség szerint az érintett 52 évnél idősebb tagok fele tér vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Számítások szerint a váltás többeknek komoly megtakarítással jár, de mérlegelésre szükség van – tudósít az MR1 Kossuth Rádió.

A magányugdíj-pénztárak körülbelül 3 milliós tagságából mintegy 122 ezren érintettek, vagyis ennyien válthatnak. A két nyugdíjpénztár szövetség közül eddig a kisebb legfrissebb adatait tudjuk, ott a jogosultak 20 százaléka jelezte eddig visszalépési szándékát.

A Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetségének elnöke, Fórizs Sándor szerint az érintettek fele az év végégi még vissza fog lépni. Eddigi hezitálásuknak szerinte két oka lehet.

„Jobb hozamok voltak most a magánnyugdíjpénztárban ebben az évben, mint tavaly. A másik ok pedig, hogy ha visszalépnek, akkor elvesztik az örökölhetőséget a tagok. Egyébként növekvő a trend, minden héten több száz, több ezer visszalépési nyilatkozat beesik a magánnyugdíj-pénztárakhoz” – mondta az MR1 Kossuth Rádiónak Fórizs Sándor.

Mint arról beszámoltunk , kevesebb mint egy hónapjuk maradt már csak az idősebb magánnyugdíj-pénztári tagoknak, hogy ha szeretnének, visszalépjenek a társadalombiztosítási (tb) rendszerbe. Az érintettek december 31-ig tehetik ezt meg akkor, ha annak idején önként váltak pénztártaggá, és még tavaly betöltötték az 52 éves kort, vagy ennél idősebbek. Emellett azok is kérhetik a visszalépést és a ismételt megállapítását, akik magánnyugdíj-pénztári tagként december 31-ig nyugdíjba mentek vagy nyugdíjba fognak menni. Nekik ehhez természetesen vissza kell fizetniük azt az összeget, amelyet nyugdíjba vonulásukkor a pénztárból felvettek.

Az Aranykor Pénztárcsoport  novemberi végi felmérése szerint a pénztártagok 69 százaléka saját bevallása szerint a válság idején sem tudott nagyobb figyelmet fordítani nyugdíjpénztári megtakarításaira. Ennek ellenére 77,28 százalék értesült a tavalyi év hozamcsökkenéséről. Viszonylag sok válaszadó (21,8 százalék) azonban azt nyilatkozta, hogy nincs információja ezzel kapcsolatban.

Az idei év pénztári teljesítményére vonatkozóan már jóval kevesebb helyes válasz született. A válaszadók 70 százaléka nem rendelkezett információkkal erről, vagy azt gondolta, hogy a pénztárak idén is csökkenő hozamokat produkáltak.

Friss adatok a nyugdíjpénztárak teljesítményéről itt

magánnyugdíj-pénztár felmérés Hazai Nyugdíjpénztárak Országos Szövetsége tb Aranykor nyugdíj
Kapcsolódó cikkek