Pénz- és tőkepiac

"Pumpa, pumpa, pumpa pénzpumpa!"

Pumpa, pumpa, pumpa pénzpumpa! - újabb feldolgozás láthat napvilágot a Hungária klasszikusából, ezúttal azonban a pénzügyi szektor lehet a rímfaragó. Az állami tulajdonban lévő Fannie Mae és Freddie Mac a legfrissebb tervek szerint további állami segítséget kaphat a már meglévő 200-200 milliárd dolláros hitelkereten túl (ezekből egyébként eddig 111 milliárd dollárt vettek igénybe) – jelenti a Cashline.

A hírek szerint a kormányzat feloldaná a 200-200 milliárd dolláros limitet és a következő három évben korlátlanul állná a veszteségeit a két társaságnak. Emellett a korábban kért portfóliócsökkentést sem kell végrehajtaniuk. A változtatás több dolog miatt is érdekes.

Egyrészt az időzítése, mivel azt direkt a csütörtöki piaczárás után jelentették be, amikor a befektetők figyelme már nem ezekre a hírekre összpontosul  Másrészt, a mögöttes történet nyilván aggasztó lehet, hiszen a két társaság alapvetően a lakossági jelzáloghitelezésben érdekelt, főként refinanszírozóként vesznek részt, de bizonyos hiteleket összecsomagolnak és egyben értékesítenek a befektetőknek.

A fentiek fényében azonban inkább az sejthető, hogy maga az Obama-kabinet sem látja fényesen a jelzálogpiac jövőjét. Hogy milyen pályát írnak majd le az amerikai lakásárak, azt egyelőre senki nem tudja megmondani. Az elmúlt néhány hónap látszólagos ingatlanpiaci stabilizációja azonban csupán egy természetesnek mondható jelenség, ezért nem zárható ki egyáltalán, hogy a következő néhány negyedévben újabb negatív fordulat következik be a lakáspiacon.

Rendezte az INA a horvát állam felé 1,05 milliárd kunás (mintegy 39 milliárd forintos) tartozását. A lépés a december közepén aláírt megállapodás következménye, aminek keretében a MOL és a horvát kormány a gázüzletág bizonytalanságait rendezte. Egyes korábbi horvát kommentárok szerint az INA 1,35 milliárd kunával tartozik a horvát kormánynak és közvetetten állami cégeknek. A tartozás pontos mérete hivatalosan nem ismert, ezért vélhetően a fennálló összegekről a jövőben egyeztetnek majd a felek. A bejelentés mindazonáltal egybevág a korábbi piaci várakozásokkal.

Obama támogatás INA Fannie Mae freddie mac Mol
Kapcsolódó cikkek