Pénz- és tőkepiac

Utolsó lehetőség az adó-visszatérítésre hajtóknak

Már csak két napjuk maradt azoknak, akik szeretnék még kihasználni a hosszabb távú megtakarításokkal rendelkezők számára elérhető adó-visszatérítési lehetőségeket az idei adóévre vonatkozóan.

Érdemes gyorsan cselekedni, az összesen elérhető kedvezmény mértéke ugyanis akár több százezer forint is lehet azok számára, akik életbiztosítással, többféle nyugdíjcélú megtakarítással, esetleg egészségpénztári számlával is rendelkeznek.

Az életbiztosítás-tulajdonosok számára egyébként az idei a legutolsó utolsó alkalom, hogy adó-visszatérítést kaphatnak a befizetett díjak után, a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint ugyanis jövőre ez a kedvezmény már nem jár. Jelenleg is korlátozza egyébként a jogszabály azok körét, akik igénybe vehetik a támogatást.

A 30 százalék, maximum 100 ezer forintnyi visszatérítés teljes egészében csak azoknak jár, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 3,4 millió forintot, e fölött fokozatosan csökken a kedvezmény összege, 3,9 millió forintos jövedelem fölött pedig már semmi sem jár.

Az életbiztosítással ellentétben jövedelmi korlátok nélkül kaphatnak adókedvezményt a különböző pénztárak tagjai. Ez a lehetőség tömegeket érint, Magyarországon ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal több mint 1,3 millióan, egészségpénztári tagsággal pedig csaknem 900 ezren rendelkeztek szeptember végén, emellett az önsegélyező kasszáknak is volt nagyjából 44 ezer tagja.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

PSZÁF adó-visszatérítés adókedvezmény megtakarítás szja életbiztosítás pénztár
Kapcsolódó cikkek