Pénz- és tőkepiac

90 milliárd dollárt szed be a bankoktól Obama

Az Obama-kormány díjat vezet be az 50 milliárd dollár fölötti tőkével rendelkező bankoknál azért, hogy így kapja vissza a TARP során kiosztott dollár tíz milliárdokat.

A kormányszóvivő megfogalmazása szerint a most bevezetésre kerülő díj a minimum, amire szükség van az adófizetők által a bankoknak biztosított jelentős költségek fedezésére. A szabályozás részletei egyelőre nem ismertek, de annyi biztos, hogy a díjat azoknak a TARP pénzekben részesülő pénzintézeteknek kell fizetniük, amelyek eszközeinek értéke meghaladja az 50 milliárd dollárt.

A díjat 0,15 százalékpontban határozták meg, amelyet a bankok mérleg szerinti eredménye szerint vonnak majd le. Nem mentesülnek a kifizetési kötelezettség alól azok a cégek sem, amelyek már visszafizették a 2008-ban, Bush által alapított TARP keretében kapott pénzeket. Nem kell fizetnie az állami irányítás alatt álló Fannie Mae-nek és Freddie Macnek, ellentétben az AIG-vel.

A Reuters tudósítása szerint az Obama-kormány tíz év alatt 90 milliárd dolláros bevételre számít a banki díjból és azt reméli, hogy idővel visszafolyhatnak az államkasszába a bankmentő programban kifizetett összegek. A TARP eddig mintegy 117 milliárd dollárt emésztett fel.

Obama fizet Bank TARP
Kapcsolódó cikkek