Pénz- és tőkepiac

Az OECD üdvözli Obama bejelentéseit

Az OECD üdvözölte az amerikai elnök pénzügyi szigorítással kapcsolatos intézkedéseit, amelyek a szervezet szerint segíthetnek a második válság kitörésének megakadályozásában.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Obama-kormány díjat vezet be az 50 milliárd dollár fölötti tőkével rendelkező bankoknál azért, hogy így kapja vissza a TARP során kiosztott dollár tíz milliárdokat.

Legfrissebb tervei szerint a következő költségvetésbe (2011-től) egy limitet szeretne beépíteni, amellyel az állami kiadásokat lehetne féken tartani. Az első évben ebből 15-25 milliárd dolláros összeg csapódna le. Az elnök leszögezte, hogy többé nem "ejthetik túszul" az adófizetőket azok a bankok, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy csődbe engedjék őket.

A fejlett országokat tömörítő OECD üdvözölte a bejelentéseket. Angel Gurria főtitkár az AP által idézett közlemény szerint úgy fogalmazott: az Obama-intézkedések csökkentik a rendszerből adódó kockázatokat. A főtitkár hozzátette, hogy a változások elősegíthetik az áttérést a kultúráról a tőke kultúrára, ahol a figyelem középpontjában a profit megtermelése áll.

Obama Bank TARP OECD
Kapcsolódó cikkek