Pénz- és tőkepiac

Fed zsákbamacska és zavaros makroadatok

A várakozásoknak megfelelően szinten tartotta a 0-0,25 százalékos sávját az egynapos kamatszintre vonatkozóan, ugyanakkor egyes víziókkal ellentétben a Fed nem hosszabbította meg a jelzáloggal fedezett értékpapírokra vonatkozó március 31-i határidőt – jelenti a Cashline.

Ez természetesen az elmúlt hónapokban piacba pumpált 1000 milliárd dollár feletti összegek visszavonásának halvány esélyét vetíti előre, egyelőre azonban nem ezzel foglalkoztak a befektetők. A közlemény ugyanis a decemberihez képest optimistább hangnemet ütött meg a kapcsán, bár az inflációs kilátások tekintetében valamelyest borúsabbá vált a kép.

Egy érdekesség akadt azonban a szavazásnál, ugyanis Thomas Hoenig (a kansasi Fed elnöke) nem értett egyet az alacsony kamatszint hosszabb távú fenntartásával. Hoenig egyébként már korábban is hangot adott kamatemelési szándékának (főként az miatt), így ez nem jelent igazából újdonságot. A piaci szereplők azonban a napok óta tartó esést követően kapaszkodót találtak a közleményben, így nem feltétlenül meglepő a nap végi minirali az amerikai börzéken, amely a bankszektor vezetésével zajlott le.

Zavaros makroadatok Amerikában? Tegnap a tartós fogyasztási cikkek megrendelésállományának novemberi adatát módosította a mutatót kezelő minisztérium, a közleményben adatfeldolgozási és szezonalitási problémára hivatkoztak. Ennek eredményeképpen a novemberi mutató +0,2 százalék helyett -0,7 százalék lett, amely a ma megjelenő decemberi adat esetében bázisként funkcionál.

Az adat önmagában nyilván nem zavarja meg a piacokról alkotott képet, ám az utóbbi 1-2 évben lényegében általánossá vált az a tendencia, hogy a korábbi hónapok/időszakok adatát rendre felülvizsgálják és egyszer-egyszer bizony komolyabb eltérések is adódtak. A legnagyobb sérülést természetesen ilyenkor a befektetői bizalom szenvedi el, amely azonban a napi kereskedésben nem domináns tényező.

tartós fogyasztási cikk bankszektor Fed makroadat szezonalitás jelzálog kamat
Kapcsolódó cikkek