Pénz- és tőkepiac

Kár kockáztatni - Napi 700 forint elég síbiztosításra

A késve indult síszezon ellenére 2010-ben is a neten kötött utasbiztosítások számának növekedésére számít a Biztosítás.hu internetes alkuszi portál. A portál szerint az idén várhatóan százezernél is több, interneten eladásra kerülő utasbiztosításból a téli hónapokban elsősorban a budapestiek veszik majd ki részüket, mivel körükben sokkal népszerűbbek az egyéni sí utak, mint a téli sportok vidéki szerelmeseinek körében.

A Biztosítás.hu felmérése szerint 2009-ben Budapestről és Pest megyéből került ki az interneten sí biztosításokat kötő honfitársaink közel 70 százaléka. A portál szerint ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy míg a budapestiek inkább az egyéni sí utakat választják addig vidéki társaik a szervezett (buszos) sí utakat részesítik előnyben.

Míg a vidéki síelők a buszjeggyel együtt tulajdonképpen az utasbiztosítást is „megveszik”, addig a budapestiek - általában az interneten keresztül - saját maguk intézik biztosításuk megkötését.

Mint arról a Világgazdaság Online is beszámolt, nem minden esetben nyújthat elegendő biztonságot a síelők számára az Európai Egészségbiztosítási Kártya. Csak bizonyos intézményekben fogadják el a kártyát, és több országban 10-20 százalékos önrészt kell fizetnünk a kártya alapján igénybevett orvosi ellátás után. További - és síbalesetek esetében talán a legnagyobb - probléma, hogy a síbalesetek speciális eseményeire a kártya védelme egyáltalán nem terjed ki. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya esetében például nem számíthatunk a balesetet szenvedett személyek felkutatására, valamint a hegyi mentés és a völgybe szállítás költségeinek finanszírozására sem.

A sí biztosítások a portál szerint nem kerülnek sokba. Napi 6-700 forintért ugyanis már megfelelő biztosítást köthetünk, ami egy hétvégi síelés esetében, egy négyfős családdal számolva is bagatell összeg.

Az utasbiztosítások további előnye, hogy a magukra valamit is biztosítók esetében autónkra szóló assistance szolgáltatásokat és sí felelősség biztosítást is tartalmaznak. A Biztosítás.hu adatai alapján szinte minden egyénileg utazó olyan biztosítót választ, amelynek autóra szóló fedezet is szerepel a biztosításában. A jármű szállítása, helyszíni javítása, az utasok szállásának biztosítása, mind-mind nélkülözhetetlenek azok számára, akik saját autójukkal vágnak neki a síterepeknek. 

utasbiztosítás síel biztositas.hu biztosító Európai Egészségbiztosítási Kártya biztosítás
Kapcsolódó cikkek