Pénz- és tőkepiac

Könnyebb szabadulás - Csökkennek a hitel-előtörlesztési díjak

Legfeljebb az előtörleszteni kívánt összeg egynegyvened részét kérhetik el „fájdalomdíjként” a pénzügyi szolgáltatók március elsejétől, amikor hatályba lépnek a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló törvény vonatkozó passzusai.

A maximált díj ugyanakkor az egyes hitelfajtáknál gyökeresen eltérő lehet, így amennyiben az adós a maradék tőke – vagy annak egy része – kifizetésével igyekezne enyhíteni hitelterheit, mindenképpen érdemes áttanulmányoznia a jogszabály vonatkozó részeit.

A legnagyobb mozgásteret a jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönszerződéseknél hagyták a szolgáltatóknak, hiszen abban az esetben, ha az adós a kamatperióduson belül fizet, a vonatkozó tőkerésznek 2,5 százalékát is elkérhetik felmerült pluszköltségeik fedezésére.

Az egyéb jelzáloghiteleknél viszont már a tőke 2 százalékát sem haladhatja meg az előtörleszési díj címén felszámolt költség, az egyéb hiteleknél pedig 0,5, illetve 1 százalék a maximum, attól függően, hogy egy évnél kevesebb vagy több van hátra a kölcsön futamidejéből.

Ráadásul a jogalkotó egy sor kivételt is beépített a hitelintézetek kezét megkötő feltételek közé: így például nem lehet előtörlesztési díjat felszámítani akkor, ha hitelfedezeti biztosítás terhére történik a tranzakció, vagy ha az ügyfél által – évente legfeljebb egyszer – kifizetett összeg nem haladja meg a 200 ezer forintot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

futamidő jelzáloghitel előtörlesztési díj törvény hitel előtörlesztés kölcsönszerződés
Kapcsolódó cikkek