Pénz- és tőkepiac

Napi Tipp: A globális felmelegedés is fűti a fehér cukor árát

A klímaváltozás negatív hatásait használja ki a finomított cukor, amelynek előállítása nem képes tartani az iramot a növekvő kereslettel.

Kivételes terméknek számít a cukor, amit bátran ajánlunk nem csak édesszájúaknak, hanem a feldolgozott nyersanyagok iránt érdeklődő ínyenc befektetőknek is.

Az árupiaci rali egyik dobogós bajnokáról szinte minden vele kereskedő tudja, hogy fundamentális oldalról olyan erős támogatást kaphat az idén, hogy azon ritka termékként ünnepelheti magát, amely szédítő 2009-es 123 százalékos drágulásához hasonló mértékű hozamot kínálhat.

Ez valóban ritka teljesítménynek tekinthető, ha megnézzük például a tavalyi top bajnokokat, ahol általában az ipari fémeket találjuk (réz, grafit) - egyébként a fehér cukorénál nem sokkal jobb teljesítménnyel – az ő esetükben viszont biztos a relatív korrekció 2010-ben, vagyis szinte senki nem várja a három számjegyű hozamemelkedés megismétlődését.

A cukor viszont újból hajrázhat: ugyanis a világ legnagyobb termelői, akik egyben nagy fogyasztók is a globális felmelegedés okozta időjárási szeszélyek miatt válnak ismét nettó importőrré. Folyamatosan jelenti be vásárlási igényét több dél-kelet ázsiai ország: Indonézia, Kína, de maga India is.

A tavalyi évben Brazíliát óriási esőzések sújtották, míg Indiában évtizedek óta nem látott enyhe monszun időszak apasztotta a cukor előállításához szükséges növények termését. Csak decemberben 19 százalékkal tudott drágulni a finomított édesítő, amelyet elsősorban pénzügyi intézmények, fedezeti alapok vásároltak – mondja Michael McDougall, a Newedge USA alelnöke. Szerinte az általános árupiaci árfelhajtó erők is segítik még a cukor drágulását, így a trend az idén tovább folytatódik – jósolja.

A New Yorki tőzsdén jegyzett nyerscukor márciusi szállításának egy fontja tavaly 128 százalékot drágult 26,95 centre, de azóta folyamatosan menetel, a keddi kereskedést 28 cent fölött zárta, és McDougall szerint rövid időn belül átlépi a 30 centes lélektani határt is. Pedig már így is közel 30 éves csúcson jár a nyersanyag jegyzése, utoljára 1981 februárjában volt ilyen magas a nyerscukor nominális árfolyama.

A finomított fehér cukor is legalább két évtizedes rekord áron mozog, idén eddig folyamatosan emelkedett a jegyzése, de az ábrán látható, hogy a 2008 júliusi tőzsdei bevezetése óta is kevés mélyrepülést élhetett meg az árfolyam. Jelenleg 729 dollárba kerül egy tonna londoni fehércukor, amelynek drágulására a kereslettől egyre elmaradó kínálat miatt kerülhet sor.

A Czarnikow csoport előrejelzése szerint idén 13,5 millió tonnával kevesebb cukrot gyártanak Indiában és Brazíliában, mint amennyire szükség lenne a világpiacon. A drágulás indikátoraként használják a mumbai-i Vashi nagybani-piac árváltozását, itt csak tegnap közel 4 százalékos volt a drágulás.

Más befektetők is úgy látják, hogy elsősorban nem is a pénzügyi rali hajtja a cukor jegyzését – igaz a Reuters/Jefferies CRB index, amely 19 vezető árut követ 2008 októberi csúcsán jár – hanem a kínálat elmaradása a döntő árfelhajtó – mondja például Eugene Weinberg, a Commerzbank árupiaci szakértője.

Október és december között 13 százalékkal csökkent az indiai Uttar Pradesh tartomány cukor kitermelése – adta hírül Shyamlal Gupta, a tartományi cukortermelők szövetségének titkára. Uttar Pradeshben állítják elő a legtöbb édesítőt, 1,57 millió tonnát. A cukor tavalyi árduplázása érezteti hatását a termelők árfolyamán is, a legnagyobb indiai társaságok egymás követve raliztak egész évben. A legnagyobb előállító, a Bajaj Hindushtan LTD árfolyama megháromszorozódott 2009-ben, a második legnagyobb társaságé, a Balrampur Chini Mills árfolyama 169,5 százalékkal nőtt.

édesítő napi tipp fehér cukor Uttar Pradesh India
Kapcsolódó cikkek