Pénz- és tőkepiac

Napi tipp: a héten kezdődik a korrekció, alászállhat a kőolajár

A múlt hét végén még nem kezdődött meg a profitrealizálás, bár a gyenge munkaerő-piaci adatok miatt egyre többen vélik úgy, hogy túlárazottá váltak az indexek.

A szakértők szűk többsége szerint - a felülbecsült nyersanyag-kereslet, és az alulbecsült tartalékállomány miatt - ezen a héten lefelé korrigálhat a kőolaj árfolyama.

Az elmúlt hét eleji rali csak túlárazottá tette a kőolajat a piaci fundamentumához képest” – mondja Tim Evans, a Citigroup Global Markets energiaelemzője. Szerinte az előre jelzettnél magasabb készletállomány, és a vártnál alacsonyabb kereslet lesz a meghatározó középtávon.



Piaci helyzet

A pénteken publikált gyenge munkaerő-piaci adatok – Amerikában zsugorodó foglalkoztatottság, Európában 11 éves csúcson a – megakasztotta a befektetők profitrealizálását, ami azt sugallja, ezen a héten a legfontosabb piaci mutatók: nyersanyagárak és részvénypiaci indexek is lefelé korrigálhatnak.

Fundamentumok

A nyersolaj fogyasztása esni kezdett a múlt héten: 1,6 százalékkal kevesebb fogyott az energiahordozóból: naponta 18,8 millió hordó. „Semmilyen racionális magyarázata nincs a mostani szinteknek, inkább szkeptikus vagyok az árfolyammozgásával kapcsolatban" – érvelt Michael Fitzpatrick, aki az MF Global alelnöke. Az elemző szerint a drágulást az idézte elő, hogy sokkal rózsásabb volt a világgazdaság kilábalásáról alkotott kép, de a munkaerő-piaci adatok azt sugallják: a válság jobban elhúzódhat, ami főleg a fogyasztásra érzékeny termékek árára hat majd nagyobb nyomással. A finomítói kapacitások 80 százalék alá estek január első hetében, ami szembetűnő adat, hiszen az év első hetének átlagos kihasználtsága az elmúlt öt évben 87,4 százalék szokott lenni. A finomítók a hideg ellenére állnak, emiatt duzzad a kikötőkben álló tartalékkészlet a múlt héten váratlanul 1,33 millió hordóval. Így a készlet nagyobb volt: 327,3 millió hordóra ugrott.

Dollár

Az amerikai fizetőeszköz is gyengüléssel zárta a múlt hetet, miután kiderült, hogy a tengerentúlon 85 ezer munkahely szűnt meg decemberben de a több évtizedes alacsony foglalkoztatási ráta miatt a munkanélküliek aránya 10 százalékos szinten maradt. Mindezek hatására visszaugrott az 1,44-es szint fölé az amerikai fizetőeszköz jegyzése a közös pénz ellenében. Pedig a hét közepén, mikor is 14 havi csúcson járt a kőolaj ára – 83,54 dolláron hordónként – erős szintre: 1,429-re tudott kapaszkodni a zöldhasú. A folyamatot fundamentális erők támogatták, hiszen a piaci tőkemozgások jellemzően egy irányba szokták dobni a dollár és a nyersanyag árfolyammozgását.

Technikai szintek

A BayernLB technikai elemzése szerint néhány héten belül következik majd be a negatív korrekció, amelyet megelőzően az árfolyamgörbe tesztelni fogja a 88 dolláros ellenállást. Gerrit Zambo, a német tartományi takarékbank szakértője meglepő módon fundamentális oldalról is a drágulás irányába ható erőket lát. Mint mondta: a hideg idő miatt a szezonális okok is a nagyobb felhasználást sugallják: a kereslet tavaszig emelkedhet . Más szakértők is azt mondják: hiába csökkenne tovább a világ legnagyobb kőolaj fogyasztójánál a felhasználás, azt más nagy feltörekvő államok kompenzálhatják: így a kínai és az indiai megtámogatja hosszabbtávon is a kőolajat.

Heti előrejelzés

A Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó 43 elemző közül 19 jósolta, hogy fundamentális okok miatt esni fog a jegyzés, míg 15 szakértő úgy vélte – elsősorban technikai oldalról –, hogy az áremelkedés ideiglenesen folytatódik, míg a maradék 9 megkérdezett semlegesen nyilatkozott. A fundamentális érv szerint túlértékelt a nyersanyag, miközben esik a fogyasztása, nőnek a tartalékok – várhatóan ezen a héten akár 1 millió hordóval ugorhat meg a készlet. A technikai elemzések szerint is hosszú távon visszasüllyed a nyersolaj ára, amelynek reális szintje a 60-70 dollár közötti sávban lehet, de a görbe rövidtávon még betekinthet a 88 dolláros szint fölé. A túljegyzést jól illusztrálja, hogy az elmúlt 12 hónapban 94 százalékot drágult a West Texas Intermediate (WTI).

kőolaj napi tipp dollár fundamentumok energiahordozó
Kapcsolódó cikkek