Pénz- és tőkepiac

Össztűz a bankárokra

Rendkívüli adótervekkel és bizottsági meghallgatással „zaklatják” az amerikai pénzintézeteket

Több intézkedéssel is igyekeznek előre csillapítani az újabb óriási bankárbónuszok napokban esedékes bejelentéseit jó eséllyel követő felzúdulást az USA-ban. Barack Obama elnök rendkívüli adót tervez kivetni a pénzintézetekre annak érdekében, hogy a mentőcsomagokra fordított adófizetői pénzek maradéktalanul megtérüljenek.

Az új extra teher kilátása mellett a négy legnagyobb amerikai bank vezetőinek ma és holnap kétpárti kongresszusi bizottsági meghallgatáson kell számot adniuk a pénzügyi válság kirobbanásának körülményeiről és intézetük esetleges felelősségéről. Ha pedig mindez még nem lett volna elég, Andrew Coumo, New York állam főügyésze levélben kért részleteket a bónuszfizetések részleteiről a nyolc legnagyobb pénzintézettől.

Az Obama-adminisztráció és a kongresszus félelmei nem megalapozatlanok a népharag fokozódásával kapcsolatban. A válság kirobbantásában főkolomposnak tartott óriásbankok várhatóan újabb milliárdos bónuszokat jelentenek be negyedik negyedéves eredménybeszámolóik kapcsán: pénteken a JPMorgan, a jövő héten pedig a Citigroup, a Bank of America és a Goldman Sachs. A számokat jól érzékelteti, hogy csak a JPMorgannél 29 milliárd dolláros bónuszkeretről beszélnek.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gazdasági válság Fed bónuszok bankárok
Kapcsolódó cikkek