Pénz- és tőkepiac

Simor: az idén tovább nő a bedőlt hitelek aránya

Tavaly nem csak a válság, de a korábbi évek gazdaságpolitikája miatt is szenvedett az ország

A térségi jegybankárok kerekasztal-beszélgetésén Euromoney bécsi konferenciáján Simor András is részt vett. A kelet-közép-európai központi banki döntéshozók összességében véve jobb évet várnak 2010-re a 2009-esnél, kivéve az észt Marten Rosst.

Simor elmondta, tavaly nem csak a válság, de a korábbi évek gazdaságpolitikája miatt is szenvedett az ország. Üdvözlendő, hogy a kormányt szigorításokat vezetett be, és javította a lehetőségét, ezért a költségvetés helyzete valószínűleg jó. Ennek ellenére 2010 is nehéz esztendő lesz.

A bankok hitelportfóliói tovább romlanak majd az idén. A 90 napon túl lejárt tartozások aránya tavaly 6,9 százalékra nőtt, és 2010 végén elérheti majd a 8 százalékot. A bedőlt hitelek miatti leírások pedig a hitelállomány 2,3 százalékára nőnek majd az év végére. A bankok azonban ennek ellenére is jól teljesítenek.

A céltartalékolás előtti profitjuk tavaly 20 százalékkal nőtt, és a céltartalékok utáni nyereség is jó növekedési potenciált mutat. A hitelezésről a jegybankelnök elmondta, hogy a háztartásoknál stagnált, a vállalatoknál pedig visszaesett, ezen a téren pedig változásra lenne szükség, hogy a gazdaság fellendülhessen.

A devizahitelezés problémáiról beszélt Ewald Nowotny is, az osztrák jegybank elnöke, és az Európai Központi Bank monetáris tanácsának tagja a Euromoney bécsi konferenciáján. Ausztriában régi hagyománya van a svájci frank alapú hitelezésnek, az idén azonban megszűnt ez a fajta kölcsön.

Nowotny szerint rendkívül problematikus a lakosság számára engedélyezni a külföldi fizetőeszközben való eladósodást. Az osztrák jegybankelnök beszédében megemlítette, hogy Simor András, magyar jegybankelnökkel is beszélt a devizahitelezés kérdéséről, és pozitívnak látja magyarországi hozzáállást a problémához, vagyis a hitelfelvétel szigorítását.

gazdasági válság devizahitelezés Euromoney Simor András ewald novotny
Kapcsolódó cikkek