Pénz- és tőkepiac

Változás a magánnyugdíjpénztáraknál: limitálják a devizaeszközöket

A kormány júliusi döntése alapján 2010 januárjától jelentősen megváltoztak a magánnyugdíjpénztárak portfoliójára vonatkozó szabályok.

A rendelkezés szerint a magánnyugdíjpénztárak a növekedési portfolió vagyonának 35, míg a kiegyensúlyozott és a klasszikus portfoliók vagyonának 20, illetve 5 százalékát tarthatják nem forintban denominált eszközökben, vagyis külföldi részvényekben és állampapírokban.

A taglétszámot és a vagyont illetően legnagyobb részt képviselő növekedési portfoliók esetében kétlépcsős megfelelést ír elő a jogszabály: 2009. december 31-ig volt megengedett a legfeljebb 45 százalékos devizaarány, a 35 százalékos limitet elég 2010. szeptember 30-ig teljesíteni.

A klasszikus és a kiegyensúlyozott portfoliók esetében 2009. december 31-ig kellett megfelelni az új jogszabályi követelményeknek.

Az MTI által korábban megkérdezett szakértők szerint a gyakorlatban nem várható óriási változás, mivel azon kasszáknál, amelyek 2008-ban még nem vezették be a választható portfoliót, 2008. december 31-én átlagosan 30 százalék volt a külföldi eszközök aránya, míg azoknál, amelyek már bevezették, 25 százalék. 2009 március végén, amikor már az összes pénztárnál kötelezően működött a választható portfolió, átlagosan a befektetések 28,85 százaléka volt devizaeszköz.

Itt könnyen összehasonlíthatja a pénztárak és az egyes, eltérő kockázatú portfóliók teljesítményét.

devizaeszközök magánnyugdíjpénztárak limitál
Kapcsolódó cikkek