Pénz- és tőkepiac

Az olcsó energia korának vége - Vad olajár ingadozások jönnek

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) arra figyelmeztetett, hogy erősen volatilissá válhat az olajár, miután a gazdaság növekedésével szűkülnek a készletek.

Nobuo Tanaka egy konferencián úgy fogalmazott: a 2008-es rendkívüli ingadozásokhoz képest csökkent az olaj árának volatilitása, de az ármozgások ismét intenzívek lehetnek a gazdasági helyzet javulásával és az ezzel párhuzamos készletcsökkenéssel.

Az olaj ára 2008 júliusában 147,5 dollárt ért el, hogy aztán öt hónappal később 35 dollárra zuhanjon vissza. Az árak hónapok óta 70 és 80 dollár között mozognak ebben az évben.

Tanaka az AFP szerint a várható erősebb kilengéseket a klímaváltozással kapcsolatos sikertelen tárgyalásokkal és a bizonytalan gazdasági kilátásokkal indokolta. A 28 országot képviselő IEA szerint 2020-ra 100 dollárra emelkedhet az olaj hordónkénti ára, 2030-ra pedig elérheti a 200 dollárt. Az olcsó energia kora lejárt és erre mind a kormányoknak, mind a magánszférának fel kell készülnie – fogalmazott a Energia Ügynökség feje, aki a termelés ösztönzésére szólította fel az államokat.

olajár Tanaka energia ügynökség olaj hordó
Kapcsolódó cikkek