Pénz- és tőkepiac

A bankok jártak jól tavaly is

A gazdaság tavalyi gyenge teljesítménye nem egyformán érintette az ágazatokat. Voltak két számjegyű zsugorodást elszenvedők, de a visszaesést megúszók is.

A pénzügyi szolgáltatók bizonyultak meglepő módon a leginkább válságállónak a hazai ágazatok közül. Ez látszólag ellentmond azoknak a híreknek, amik a hitelezés befagyásáról szóltak a tavalyi év során.

A tavalyi 6,3 százalékos csökkenés részleteiről jövő héten számol be a KSH, de az első háromnegyed év adatai alapján a banki és biztosítási szektorban nem is beszélhetünk visszaesésről, hanem a teljesítmény stagnálásáról.

Az év nagy részében valószínűleg azért úszták meg a pénzügyi cégek a recessziót, mert a hitelvolumen nem csökkent drasztikusan, csak az új folyósításoké, emellett azonban megnőtt a betéti- és hitelkamatok különbsége, amely a szektor GDP-jét szintén meghatározza.

A másik meglepetést az állami szféra okozta, ahol a költségvetési szigorítások ellenére nem csökkent számottevően a hozzáadott érték, aminek statisztikai okai is lehetnek.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

hitelkamat GDP csökkenés pénzügyi szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek